"Koha Ditore" prenosi pisanje srpskih medija

Srpski mediji su objavili vijest da je "manastir Visoki Dečani 'blokiran' snažnim snagama Policije Kosova i KFOR-a zbog prijetnji rukovodstva opštine Dečani i ekstremnih grupa da će protestovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava tog manastira, odnosno da preda 23 hektara zemlje, koja je bila u vlasništvu Albanaca, dodjeljena manastiru 90-tih godina prošlog vijeka, u vrijeme režima Miloševoća".

Oni su, kako piše u saopštenju, namjeravali da protestuju pred samim manastirom i da je zbog "otvorenih bezbjednosnih prijetnji" iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić odlučio da zatvori kapije manastira za sve posjetioce, prvi put u posljednjih 13 godina.

Također srpski mediji pišu da se navodi da opštinske vlasti vode medijsku i političku kampanju da se pritiscima i prijetnjama obori odluka Vrhovnog suda Kosova i manastiru Dečani oduzme 50 odsto njegove imovine.

"Rukovodioci opštine i ekstremne grupe žele da se probiju pred manastir da bi protestvovali. KFOR i policija blokiraju kordonima pristup manastiru", prenose saopštenje Eparhije raško-prizrenske srbijanski mediji.

Također dodaju da namjera demonstranata jeste da, prije svega, pred manastirom postave plakate sa uvredljivom sadržinom poput: "Ovo je naš manastir – dalje ruke od naše zemlje" i slično. Na dosadašnjim protestima pojavljivale su se parole i slogani sa porukom da manastir Dečani nije srpski već albanski manastir, da su monasi na silu okupirali manastir…