Blokada

Viši saradnik nevladinog Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber smatra da pitanje članstva Kosova u Savjetu Evrope neće biti na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara spoljnih poslova 16. i 17. maja. kada se očekivala i konačna odluka o prijemu Kosova, kako bi se sprečilo negativno glasanje.

"Time bi se sprečilo negativno glasanje, odnosno neuspješno glasanje", kaže Weber za Radio Slobodna Evropa.

Da bi Kosovo postalo član Savjeta Evrope, najveće organizacije za ljudska prava na kontinentu, njegovo prihvatanje mora da podrži najmanje dvije trećine od 46 zemalja članica.

Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojili su 16. aprila većinom glasova izvještaj grčke poslanice Dore Bakoyannis, kojim se preporučuje Komitetu ministara spoljnih poslova Savjeta Evrope da prihvati zahtjev Kosova za članstvo u ovoj organizaciji.

Weber kaže da je Kosovo "palo" na neformalnim uslovima zapadnih zemalja, što se članstva u Savjetu Evrope tiče, i dodaje da su se takvi politički zahtjevi prema zvaničnom Kosovu mogli očekivati.

Ocjenjuje da su zapadne zemlje dosta kasno podnele ove neformalne zahtjeve.

"Imamo kombinaciju samoobmane sa Kosova i odloženih signala najvažnijih predstavnika Evropske unije", kaže Weber.

Prema njegovim riječima, novonastala situacija može da nanese štetu političkom dijalogu Kosova i Srbije i pokazuje da Ohridski sporazum uopšte nije relaksirao odnose među stranama.

Odgovornost, dodaje, pada na zapadne zemlje.

"Postoji potpuna blokada, zaoštravanje odnosa Kosova i Srbije, Kosova i kosovskih Srba, kao i Kosova i Zapada", navodi Weber.

Izvor: Kosovo online/radio slobodna Evropa