Mia, bezbjednost, razvoj...

Predsjednik parlamenta Glauk Konjufca izjavio je da Kosovo zaslužuje članstvo u Savjetu Evrope bez dodatnih uslovljavanja, a da bi pristupanje regiona EU obezbjedilo više mira, bezbjednosti, razvoja, kao i jaču i sigurniju Evropu, saopšteno je iz press službe Skupštine Kosova.

“Iako je ostalo još nekoliko dana do sastanka Savjeta ministara, smatramo da Kosovo zaslužuje i treba da se pridruži bez dodatnih uslova, da bude najmlađa punopravna članica Savjeta Evrope“, rekao je Konjufca na prijemu koji je Kancelarija EU organizovala u Prištini povodom 9. maja, Dana pobjede.

On je naglasio da je za Kosovo i cijeli region od posebnog značaja članstvo u EU i da bi korist od tog članstva bila dvosmjerna.

"Više mira, bezbjednosti i razvojnog prosperiteta za Kosovo i region znači jaču i sigurniju Evropu“, rekao je Konjufca.

Govoreći o napretku Kosova u procesu integracija on je rekao da je ključnu ulogu odigrala skupština usvajanjem seta zakona koji su u skladu sa pravnim tekovinama EU, kako bi se, kako je naveo, proces integracije Kosova uskladio sa EU.

Podsjetivši da je prošlo više od godinu dana od kada je podnjet zahtjev za članstvo u EU, Konjufca je ocijenio da je Kosovu potrebna podrška institucija EU i saveznika za preuzimanjem konkretnih koraka kako bi se što prie ušlo u ovaj proces.

"Građani Kosova, uprkos dugom čekanju, nastavljaju da vjeruju u politike evropskih integracija i svakodnevno doprinose razvoju našeg društva i demokratskih institucija. To dokazuje i nagrada koja će biti dodjeljena na ovoj svečanosti“, naglasio je on.

Čestitajući svima 9. maj, Dan Evrope, Konjufca je poželio i ujedinjeniju Evropu, sa Kosovom kao njenim sastavnim dijelom.

On je naveo da Kosovo već 16 godina obiljležava i slavi Dan Evrope kao dokaz opredjeljenja naroda i institucija “na putu prema evropskoj porodici i ovaploćenju sa demokratskim vrijednostima koje promoviše”.

On je dodao da je ova godina i 9. maj od posebnog značaja za Kosovo zbog približavanja Evropi, ali i kao rezultat početka primjene odluke o viznoj liberalizaciji.

Konjufca je istakao da je glasanje u PSSE za Kosovo označilo još jedan uspješan korak na evropskom putu i prvu fazu članstva u Savjetu Evrope.