Portparol SE

Portparol Savjeta Evrope Daniel Höltgen rekao je za Glas Amerike da pitanje prijema Kosova nije na dnevnom redu sjednice Komiteta ministara koja će održati sljedeće nedelje, ne iznoseći više detalja.

Komitet se sastaje sljedeće nedjelje i očekivalo se da će glasati o zahtjevu Kosova za članstvo, koji je prošlog mjeseca dobio zeleno svijetlo od Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, piše Glas Amerike.

Pitanje formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, čini se, postalo je "kamen spoticanja" u nastojanjima Kosova.

Neke od zapadnih zemalja, uključujući Francusku i Njemačku, postavile su uslov za svoje glasanje da Kosovo preduzme konkretne korake za osnivanje Zajednice, na osnovu nacrta statuta zapadnih diplomata koji je strankama dostavljen u oktobru prošle godine.

Međutim, premijer Albin Kurti nazvao je takav uslov "apsurdnim" i neprihvatljivim.

"Nacrt povelje (Miroslava) Lajčaka i drugih emisara Kvinte kao dokument nije uspio da bude formalizovan jer je odbijen. Kao takav, to je ne-dokument, pa je i ne-papir. Vlada Kosova ne može da pošalje Ustavnom sudu dokumenta koja nije prihvatila i koja nisu zvanična, ovaj zahtjev prema nama je bio i ostaje apsurdan", rekao je premijer Kurti.

Kurti je prije dva dana, poslije sastanka sa diplomatama vodećih zapadnih zemalja u Prištini, pozvao da se članstvo u Savjetu Evrope ne meša sa normalizacijom odnosa sa Srbijom, pošto su ti procesi odvojeni.

Ali, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji je pri kraju mandata, rekao je da su ti procesi "veoma povezani".

Savjet Evrope je, rekao je Escobar, "o tretmanu manjina i Kosovo se jasno obavezalo na tretman manjina, a to uključuje i Zajednicu”.

Kosovo i Srbija su se 2013. godine dogovorili o osnivanju Zajednice, dok su 2015. usaglasili njene principe.

Ali, iste godine, Ustavni sud Kosova je utvrdio da je veliki dio ovih principa u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Evropske i američke diplomate su u oktobru prošle godine strankama dostavile nacrt statuta Zajednice, koji prije osnivanja mora biti predmet ocjene ustavnosti od strane Ustavnog suda.

Njeno uspostavljanje dio je sporazuma o normalizaciji odnosa koji su strane dogovorile prošle godine u Briselu i Ohridu.

Srbija je vodila kampanju protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope, iako se Ohridskim sporazumom obavezala da se neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, piše Glas Amerike.

Izvor: Kosovo Online/VOA