Promovisanje pravednijeg društva

Ovogodišnji dobitnik priznanja 'Evropljanin godine' je izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosovo, Bekim Blakaj. Nagrađen je za značajan doprinos promociji evropskih ideja i vrijednosti na Kosovu.

Priznanje mu je uručio ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, u prisustvu predsjednika Skupštine Kosova, premijera, ambasadora Belgije na Kosovu, predstavnika belgijskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, kao i predstavnika diplomatske zajednice, političkih partija, civilnog društva i medija.

"Više od dvije decenije, Bekim se zalaže za pravdu, ljudska prava i pomirenje. Vjerujući da mir ima svoje korjene u prošlosti, Bekim je neumorno radio na borbi protiv jednostranih narativa prošlosti i promovisanju pravednijeg društva koje poštuje prava svakog građanina. On je pravi uzor na Kosovu i šire, kao oličenje vrijednosti EU“, rekao je ambasador Sunjog na sinoćnom prijemu povodom Dana Evrope.

Zahvalio se ovogodišnjim nominovanim kandidatima koji su, kako navode iz Kancelarije EU na Kosovu, pokazali izuzetnu posvećenost u promociji evropske ideje i vrijednosti na Kosovu: Blertu Morini iz CEL Kosovo, Vesni Stajić, iz multietničkog skloništa za žrtve rodno zasnovanog nasilja, Mentoru Gashi i Slaviši Stojanović iz Prištinskog azila za pse.

Nagrada 'Evropljanin godine' dodjeljuje se devetu godinu zaredom, povodom Dana Evrope, i to pojedincu ili instituciji za koju EU na Kosovu smatra da je najviše doprinjela promociji evropske ideje na Kosovu tokom protekle godine.

Dok EU i države članice EU predlažu kandidate, pobjednik se utvrđuje putem glasova na Facebook stranici i Instagram nalogu EU na Kosovu.

Prethodni dobitnici priznanja 'Evropljanin godine' su:

2016 – Majlinda Kelmendi, olimpijska, svjetska i evropska šampionka u džudou
2017 – Erzen Shkololli, umjetnik i kustos
2018 – Jeton Neziraj, dramaturg i umjetnički direktor Multimedijalnog centra
2019 – Kompanija KIVO, udruženo kosovsko-holandsko preduzeće
2020 – Lul Raka, profesor mikrobiologije i kontrole infekcija, Univerzitet u Prištini
2021 – Udruženje matematičara Kosova
2022 – Fahrije Hoti, preduzetnik
2023 – Ledion Halitaj, pijanista.