Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri izjavio je da Kosovo nikada nije bilo bliže garantovanom članstvu u Savjetu Evrope, a da će ga nedobijanje članstva u ovoj organizaciji koštati više od osnivanja ZSO, prenosi RTV 21.

„Nikada nismo bili bliži članstvu na skoro zagarantovan način, nego što smo po pitanju Savjeta Evrope. Ideja je, opet kažem, da postoje indicije da pitanje slanja nacrta ili neopozivih nepromjenjivih koraka, suštinskih koraka, temeljnih koraka ka realizaciji Udruženja bude uslov. Ti uslovi biće na različitim nivoima, jer nedostaje volja Vlade Kosova da sama preduzme korake. Da je Vlada Kosova preduzela korake, o ovom pitanju danas se ne bi ni razgovaralo”, rekao je Muhaxhiri.

On je dalje dodao da će nedobijanje članstva u SE koštati Kosovo više od osnivanja ZSO.

„Drugo, izgleda da premijer Kurti zna kako će moći racionalno da objasni ako ova inicijativa propadne. Bio bih veoma srećan kada bi premijer Kurti smogao snage i volje da napravi povratak od 180 stepeni, prihvati to ili pošalje na drugi korak, jer je to šansa, kažem da će to Kosovo koštati veoma skupo u svakom pogledu, uglavnom u gubitku poverenja“, dodao je Muhaxhieri.
 
Izvor: Kosovo Online/RTV21