Inače će snositi posljedice

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri kaže da je izjava premijera Albina Kurtija neozbiljna i da je trebalo ranije razmišljati o putu ka članstvu u Savjet Evrope, piše Gazeta blic.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da ne prihvata da formiranje ZSO bude uslov za članstvo u Savjet Evrope.

"Ne radi se više o prihvatanju uslova, već o prijavi, jer se Vlada u ime Kosova prijavila za članstvo u Savjet Evrope, i građani čekaju na prihvatanje. Teškoće i zahtjevi koji se pojavljuju na putu su normalni, proceduralni ili čak politički, Kurti se mora se suočiti s njima, izgovor da su zahtjevi apsurdni je neodrživ, jer niko ne brine o zahtjevima, već o rezultatu i uticaju. Prije nego što su se prijavili, morali su da razmisle o opcijama i preprekama koje se mogu pojaviti”, rekao je Haziri.

Zbog toga što Kosovo nije uvršteno na dnevni red sastanka Komiteta ministara Savjeta Evrope u narednoj raspravi, Haziri krivi aktuelnu vladu.

Haziri je rekao i da će Kosovo snositi posljedice ukoliko se ne pridruži Savjetu Evrope.

"Ovaj put je težak i poznat je od prvog dana, prepreke za Kosovo su bile Rusija sa svojim partnerima. To je neuspjeh vlade, koja aktivnom diplomatijom nije uspjela da stvori pregovore sa partnerima, ovaj neuspjeh se ne može opravdati nedjelovanjem jer je postojala pismena obaveza. Vlada mora da realizuje ovaj cilj jer će neuspjeh imati unutrašnje posljedice na Kosovu i u međunarodnim odnosima”, dodao je.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic