Zabrinutost

Zbog obaveza kao što je Zajednica srpskih opština koje Kosovo ne ispunjava Kosovo bi u Savjetu Evrope mogla ostati bez glasova potrebnih za prijem u članstvo, smatra odlazeći zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar koji je saopštio da krajem mjeseca napušta tu funkciju pošto mu je istekao mandat.

Na onlajn konferenciji za medije, na pitanje kako će se dalje odvijati dijalog Kosova i Srbije, s obzirom da je ovo izborna godina u EU i SAD, Escobar je rekao da su očekivanja od obe strane veoma jasne, a tiču se primjene Ohridskog sporazuma.

"Bio sam prisutan u Ohridu kada je dogovoreno da se elementi sporazuma moraju odmah primjeniti. Za Kosovo, to znači, uspostavljanje Zajednice srpskih opština, a za Srbiju da ne blokira put Kosova u bilo koju evroatlantsku ili međunarodnu organizaciju. Nažalost, nijedna strana do sada nije ispunila te obaveze“, rekao je Escobar.

Izrazio je uvjerenje da će obe strane ipak ispuniti svoje obaveze, kako bi region postao bolje mjesto u kojem će dvije zemlje imati normalne, predvidive i mirne međusobne odnose.

U vezi sa navodima da Kosovo neće sljedeće sedmice postati članica Savjeta Evrope, Escobar je rekao da SAD nemaju glas u toj organizaciji, ali da zna da postoji zabrinutost među pojedinim članicama, jer su pitanje ZSO i neki drugi zahtjevi više puta ponovljeni u posljednje tri godine.

"Ponavljamo tri godine zahtjev za ZSO i neke druge zahtjeve u vezi sa pravima srpske manjine, koji nisu ispunjeni. To rađa zabrinutost zbog koje Kosovo možda neće dobiti glas“, dodao je Escobar.

Komentarišući izjavu premijera Albina Kurtija, da su implementacija ZSO i članstvo u Savjetu Evrope dva odvojena procesa, Escobar je rekao da su ta dva procesa veoma povezana.

"Članstvo u Savjetu Evrope itekako se tiče odnosa prema manjinama i Kosovo je iskazalo posvećenost po tom pitanju, što uključuje i ZSO. To je dugogodišnja posvećenost, koja je iskazana i u Ahtisaarijevom planu, Briselskom sporazumu i dogovoru iz Ohrida. Trudili smo se da shvatimo zašto Kosovo ne ispunjava svoju obavezu i to smo na mnogo načina signalizirali. Postoji zabrinutost da bi za formiranje ZSO poslije sjednice Savjeta Evrope, usledilo samo veće odlaganje", rekao je Escobar.

U pogledu neslaganja zapadnih diplomata, on je rekao da sve diplomate prate politiku svojih vlada i da je Kurti do svih njih čuo istu poruku.

"Sa svih nivoa, svih vlada, američke, francuske, njemačke, italijanske", rekao je Escobar i dodao da ohrabruje Kosovo da radi sa evropskim i američkim partnerima kako bi se iznašao način da se krene napred u ispunjavaju obaveza, koje svakako moraju biti ispunjene.

Budući da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Vašingtonu, na pitane kakve će poruke on iz SAD preneti u Beograd i Prištinu, Escobar je odgovorio da je prva poruka da SAD snažno podržavaju dijalog uz posredovanje EU, i da će nastaviti to da čini, kao najbliži partner.

"Druga važna poruka se odnosi na strategiju kako da se napravi korak napred u implementaciji dogovora iz Ohrida, kako bi region imao koristi od ovog istorijskog sporazuma. Razgovarali smo o tome kako da se riješi pitanje dinara, kako da imamo elektronski privatni sektor koji će omogućiti građanima na Kosovu da dobiju novac. To su bile dvije glavne teme razgovora", preneo je Escobar.

Escobar je istakao i da sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova ne bi trebalo da se sprovodi odvojeno.

„S jedne strane, ono što je bilo na stolu za Kosovo su dodatna priznanja, Partnerstvo za mir, kandidatura za EU, strateški bilateralni dijalog sa SAD i donatorska konferencija. Na stolu je za Srbiju bila donatorska konferencija, brže rješavanje pitanja iz poglavlja 35 koje bi omogućilo Srbiji da zatvori to poglavlje i dodatno ulaganje za obe zemlje. A zauzvrat, Srbija i Kosovo trebalo je da dođu do međusobnog priznanja i da rade zajedno kako bi ljudi na Kosovu živjeli mnogo bolje“, rekao je Escobar.

Dodao je i da je želeo veći napredak na EU putu kada je riječ o tri zemlje regiona, koje su članice Nato Alijanse, navodeći da se nada da će Crna Gora biti sljedeća članica EU.

On je objasnio da mandat na njegovoj dosadašnjoj dužnosti traje tri godine, da mu je istekao odavno, ali da je tražio da ostane još neko vrijeme jer je vjerovao da će biti većeg napretka u primeni Ohridskog sporazuma i primjeni Zajednice srpskih opština, kao i približavanju Kosova EU.

"I dalje se nadam, ali mi je istekao mandat. Znam da će ovoj kancelariji to ostati prioritet", podvukao je on.

Escobar je kazao da je laž informacija koju je objavio jedan novinar da je smenjen zbog navodnih veza sa srpskom vladom i dodao da je ta informacija dospela u javnost nakon što je informisao kosovske vlasti o odlasku.

"Sve što je navedeno u tom članku je laž. Nisam otpušten, a ni moja supruga ne dobija nikakve pare od bilo koje strane države. Gdje god sam službovao ona je negovala direktne kontakte sa građanima, bez ikakve naknade i nastaviće tako. Takođe nemam nikakve veze sa nekom advokatskom kancelarijom u Teksasu. Isto tako netačno je da je takva informacija mogla doći iz Kongresa, jer se on ne bavi tim pitanjem", objasnio je on.

Escobar je rekao da se informacija pojavila nakon što je informisao vlasti na Balkanu o tranziciji.

"To je usledilo kada sam informaciju prosledio vlastima na Kosovu. To je ta vrsta dezinformacija koja se koristi na Balkanu, i zato postoje kritike u vezi medija na Kosovu", dodao je on.

Escobar je kazao da je sretan što se više zemalja Zapadnog Balkana solidno kreće putem evroatlantske integracije, posebno Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, koje su se posebno angažovale u ovom procesu.

Izrazio je nadu da će evroatlantski put Sjeverne Makedonije biti nastavljen i nakon izbora.

Što se Bosne i Hercegovine tiče istakao je da je bilo koraka ka većoj funkcionalnosti, da je zemlja dobila status kandidata za prijem u EU.

"Nastavićemo da radimo sa stranama na terenu, civilnim društvom, političarima i drugima da iskoriste ovu istorijsku priliku. Napuštam ovu funkciju u uverenju da smo doprineli svojim delovanjem pomirenju i napredovanju u evroatlantskoj integraciji", objasnio je Escobar.

Upitan da li je potrebna izmena mandata specijalnog izaslanika EU za dijalog i da šta misli o kandidaturi bivšeg predsednika Slovenije Boruta Pahora, kazao je da je bitno da se dijalog nastavi.

"Dijalog je važan instrument u rješavanju jednog od najtežih pitanja na Balkanu. Miroslav Lajčak je mnogo uradio, imao je viziju i bio veoma aktivan i u detaljima. Bez dijaloga ne bi imali instrument za upravljanje krizama. Što se tiče kandidata za izaslanika EU ko god bio na toj funkciji očekujem da će imati punu podršku SAD", naglasio je on.

Escobar je kazao da je još rano da govori o kandidatima jer nema informaciju ko su.

Govoreći o evropskom putu Kosova istakao je da je uvijek vjerovao da Kosovo može brzo da se kreće ka EU.

"Kosovo ima jedinstvenu podršku za evroatlantsku integraciju. Kosovske institucije su mlade, otvorene za reforme. Ustav Kosova garantuje prava svim građanima, ali izazov je da ta prava nisu uvijek primjenjena", objasnio je on.

Escobar je kazao da je razlika između Kosova i BiH što na Kosovu postoje lideri koji imaju viziju multietničke zajednice i pune integracije u EU, što nije bio slučaj u BiH, kada je ideja bila nova.

"Koračanjem evropskim putem i koordinacijom sa evropskim partnerima Kosovo može brzo napredovati na tom putu", dodao je on.

Na pitanje u vezi posjete predsjednika Kine Si Đinpinga Srbiji i Mađarskoj, kao i poslije Rusiji, i da li njegova agenda na Zapadnom Balkanu izaziva strepnju da radi na stvaranju nove osovine protiv evropskih integracija, Escobar je rekao da je ta analiza dobra.

"Mislim da je izabrao zemlje koje su otvorene za razbijanje jedinstva u evroatlantskoj zajednici. Pozivamo sve da budu obazrivi u vezi kineske agende u Evropi", podvukao je on.

Escobar je podsjetio da su se SAD izbinile za bombardovanje kineske ambasade u Beogradu i da su porodicama isplatili odštetu.

U vezi Rusije podvukao je da je greška smatrati da je Moskva uzrok problema na Balkanu.

"Problemi na Balkanu postoje već 25 godina. Rusija ih samo koristi. Rješavanjem problema nestala bi mogućnost njihove zloupotrebe. Što se Srbije tiče bili smo veoma jasni i ne bi bilo ispravno govoriti da nismo bili izbalansirani u odnosu prema Srbiji i Kosovu", naglasio je on.

Podsjetio je na mjere preduzete protiv Srbije, kao što je stavljanje na crnu listu bivšeg šefa BIA.

"Prema Srbiji smo bili veoma jasni da je poželjna u evroatlantskoj porodici, ali i da postoje preduslovi. Nastavićemo da budemo jasni da su pomirenje, vladavina prava i dobri odnosi sa susedima važan dio tih uslova", poručio je Escobar.

Kada je riječ o podjeljenosti u Crnoj Gori u vezi rezolucije o genocidu u Srebrenici, rekao je da ne bi trebalo da postoji.

"Genocid u Srebrenici je činjenica. U rezoluciji se ne pominje nijedna država, niti narod, a ni RS, već samo istorijska činjenica. U trenutku kada se negira genocid i glorifikuju zločinci sponzori su smatrali da je vrijeme da se rezolucijom podsjeti na ovaj zločin", naglasio je on dodajući da Crnoj Gori ne treba medijator i da je ona poštovana članica UN.

Izvor: Kosovo Online