Ponižavajuće

Profesor prava i međunarodnih odnosa, Enver Hasani, izjavio je večeras da se uslovljavanje Kosova od strane Njemačke i Francuske, odnosno članstvo u Savjetu Evrope za Zajednicu srpskih opština, dogodilo zbog nepovjerenja prema premijeru Albinu Kurtiju.

Hasani, koji je bio i predsjednik Ustavnog suda, izjavio je za KTV da je ozbiljnost zahtjeva međunarodne zajednice "ponižavajuća, jer izražava duboko nepovjerenje".

"To je ponižavajuće iz jednog razloga, zahtjev koji se pojavio ovim intenzitetom ima veze sa nedostatkom povjerenja u Kurtija u pogledu ispunjenja preuzetih obaveza“, kazao je Hasani.

Govoreći o dijalogu između Prištine i Beograda, Hasani je rekao da ko god da je savjetovao Albina Kurtija po pitanju dijaloga, nije želeo najbolje "ni njemu ni Kosovu“.

Kaže da je sadržaj nacrta Statuta ZSO razrađen je Briselskim sporazumom i Ohridskim aneksom, što nije urađeno bez znanja kosovske strane.

Takođe je ocijenio da posrednici za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije nisu "upropastili dijalog" već je sa njima dijalog institucionalizovan.

"Mislim da nisu zakazali, implementacija nije stopostotna. Oni su stvorili pravni okvir i uveli pitanje dijaloga Kosovo-Srbija u evroatlantske mehanizme naših evroatlantskih integracija. To ranije nije bio slučaj. Dijalog Kosova i Srbije nije bio ovakav ranije, dio ovog trenda. To je institucionalizovano, oni su napravili pravni okvir“, rekao je Hasani.

Govoreći o direktnom uključivanju premijera i njegove stranke Samoopredjeljenja u izbore u Sjevernoj Makedoniji, Hasani je rekao da je intervencija Kurtija podijelila tamošnje Albance i homogenizovala makedonski faktor.

"Ono što je Kurti uradio je izvesno: hegemonizovao je makedonsko-slovenski faktor i podijelio albansku zajednicu i to se danas vidi. Ali, i bez Kurtijeve intervencije, samo da su se politički borili među sobom, ovo bi bio rezultat… Rekao sam da je greška kada je Demokratsku uniju za integraciju (DUI) okrenuo protiv VMRO. Albanci ne bi trebalo da igraju tu igru. Loša stvar je što su bili podijeljeni, inače nije bilo velike promjene u koaliciji VLEN-u, kakav god da je rezultat sa pet poslanika, jasno je da je povjerenje veće za one iz DUI“, rekao je on.