Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu ocjenio je za Kosovo onlajn da je normalna stvar što premijer Albin Kurti ne želi uslove kada je u pitanju članstvo Kosova u Savjetu Evrope i dodao da se još uvijek ne zna da li je formiranje ZSO zaista uslov.

Spahiu je istakao da je Kurtijeva želja da za članstvo Kosova u SE ne bude postavljanje uslova.

„Mislim da, naravno, kad neko želi da se učlani negdje, on ne želi uslove za to učlanjenje, to je normalna stvar“, rekao je Spahiu.

Govoreći o tome da je za članstvo Kosova u Savjetu Evrope uslov formiranje Zajednice srpskih opština, Spahiu ističe da ne zna da li je neko zaista postavio taj uslov.

„Znamo da je bilo rasprave između premijera Kurtija, Macrona i Scholza, ali da li su mu oni rekli izričito, ili ne, to nije jasno za javnost. Znamo samo da je Kurti rekao da to ne bi trebalo da bude uslov“, izjavio je Spahiu.

A ukoliko je uslov zaista postavljen, Spahiu ističe da može biti posljedica.

„Da, naravno, ukoliko su oni stvarno postavili uslov, a Kosovo ne bude primljeno ovog mjeseca u Savjet Evrope, onda sljedeće godine se ne zna šta će se desiti. Mi smo tako izgubili slučaj prije sedam ili osam godina za učlanjenje u Unesko i Interpol, i ta druga šansa nije došla“, rekao je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online