Ambasada Njemačke na Kosovu

Primjena odluke Ustavnog suda za manastir Visoki Dečani nije dovoljna da Kosovo dobije podršku saveznika za članstvo u Savjetu Evrope, rekao je portparol njemačke ambasade na Kosovu Christian Böttcher za Gazetu Express.

„Kada je riječ o konačnom glasanju o zahtjevu Kosova za članstvo u Komitetu ministara, biće uzeta u obzir ukupna slika koju je Kosovo predstavilo. Ovako važna odluka, za koju je potrebna većina, ne može se povezati ni sa jednom temom kao što je sprovođenje odluke Manastira Visoki Dečani. Kao što je više puta rečeno, Njemačka očekuje da će Kosovo preduzeti opipljive korake ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, za čije se stvaranje Kosovo zalagalo godinama unazad. Francuski predsjednik je to takođe stavio do znanja u posljednjem telefonskom razgovoru sa premijerom Kurtijem“, rekao je Böttcher.

On je dodao je da je primjena odluke Ustavnog suda o imovini manastira važna odluka koja je doprinela uspješnom glasanju u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

„Međutim, važno je napomenuti da je primjena ove odluke bila samo primjena kosovskih zakona i žalosno je što je trebalo toliko vremena da se sprovede odluka koju je doneo Ustavni sud, najviša sudska institucija“, istakao je on.

Napredak u vezi sa formiranjem ZSO zatražio je i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji je u ponedjeljak obavio telefonski razgovor sa premijerom Kosova Albinom Kurtinom.

„On je podvukao značaj koji Francuska pridaje, čak i u kontekstu zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, brzom i nepovratnom napretku u implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom od strane kosovskih vlasti“, navodi se u saopštenju.

Čak je i pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien, na sastanku koji je imao sa premijerom Albinom Kurtijem, rekao da SAD podržavaju put Kosova ka evroatlantskim integracijama, ali je rekao da, kako bi se krenulo naprijed, obaveze iz dijaloga moraju biti sprovedene, uključujući hitan napredak u vezi sa pitanjem ZSO.

„SAD podržavaju put Kosova ka evroatlantskim integracijama. Da bismo krenuli napred, potrebna nam je implementacija obaveza koje je posredovala EU, uključujući hitan napredak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom. Razgovarao sam danas o neophodnim pozitivnim koracima sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem“, saopštio je O'Brian u srijedu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express