Imaće posljedica

Kurti igra drugačiju političku igru u odnosu na međunarodnu zajednicu na Kosovu i u odnosu na svoje prethodnike: hoće da pokaže da je drugačiji od njih, da ima stvarnu moć, a tu moć na Kosovu hoće da projektuje na međunarodnu zajednicu, ističe za Kosovo onlajn analitičar Artan Muhaxhiri.

"Raniji lideri su imali ideju da bi ih podrška od međunarodne zajednice učinila moćnijim na Kosovu, a Kurti ima obrnutu logiku: da će moć na Kosovu ojačati njegovu poziciju u odnosima sa međunarodnom zajednicom", ističe Muhaxhiri.

Kako navodi, postoji i logički aspekt za ovakav politički stav premijera.

"Hoće da pokaže da čak i male zemlje mogu da imaju moć u odnosu na velike sile. Ipak, pošto Kosovo ima veoma specifičan politički kontekst, ne mislim da je ovo odgovarajući pristup, jer je Kosovu potrebno mnogo podrške širom svijeta, a ovakvim pristupom najvažniji projekti će biti odloženi. Neće biti otkazani, ali će biti odloženi dok se ne nađe rješenje", smatra sagovornik portala.

Ali sada i Kvinta reaguje na takav Kurtijev pristup i mnogo je teže raditi sa njim nego sa ranijim liderima, dodaje.

"On hoće da ima takav imidž i kada je bio opozicija mnogo je kritikovao ranije lidere koji su radili sve što im je međunarodna zajednica rekla. Sve ovo je dio njegovog političkog imidža i on hoće da se predstavi kao moćan lider koji može da kaže 'ne' međunardonoj zajednici", kaže Muhaxhiri.

Prema njegovim riječima, Kvinta ima načina da disciplinuje Kurtija i podsjeća na procese evrointegracija koje zemlje mogu da blokiraju kad god ocjene da je neophodno.

"Osim toga, Kosovu je potrebno da bude dio mnogih međunarodnih organizacija. To članstvo ne može da bude realizovano bez pomoći moćnih država. Vidimo šta se dešava sa Savjetom Evrope. Morate da pravite kompormise, da date nešto, kako bi dobili nešto. Zato je doneta i odluka o zemlji manastira Dečani. On je bio apsolutno protiv te odluke godinama, ali je sada to učinio, jer je video da nema drugog rješenja. Ista stvar je sada sa nacrtom ZSO. SAD, Njemačka, Italija pritiskaju Kurtija da pošalje nacrt Ustavnom sudu. Mislim da Kurti ima ograničen prostor za djelovanje. Može da radi šta hoće, ali će to imati posljedice", zaključuje Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online