Bez incidenata

Centralna izborna komisije saopštila je da su 23 biračka centra zatvorena na vrijeme u 19 sati, a da su na na referendumu o smjeni gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru glasala ukupno 253 birača, odnosno 0,54 odsto građana sa pravom glasa.

U Sjevernoj Mitrovici glasale su 111 osobe (0.59%), Zvečanu nijedna (0%), Leposaviću 124 (0,91%), dok je u Zubinom Potoku glasalo 18 (0.26%).

Pravo glasa na referendumu za smjenu gradonačelnika četiri opštine na sjeveru Kosova imalo je 46.556 građana.

U Leposaviću biračko pravo imale su 13.674 osobe, a u Sjevernoj Mitrovici 18.796.

Pravo glasa imalo je 6.877 građana Zubinog Potoka, a u Zvečanu - 7.209 birača.

U četiri opštine na sjeveru Kosova je bio organizovan referendum o opozivu gradonačelnika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača, a srpske partije na Kosovu pozvale su na bojkot.

Da bi referendum uspio potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Predsjednik Centralne izborne Komisije Kreshnik Radonjiqi izjavio je na konferenciji za medije da je inicijativa građana za smjenu gradonačelnika četiri opštine na sjeveru propala.

„Oslanjajući se na podatke o izlaznosti birača u ovom procesu, obavještavamo vas da većina upisanih birača nije glasala kako je propisano članom 72. Zakona o lokalnoj samoupravi u Republici Kosovo, tako da nije postignuto potrebnih 50 odsto, stoga zaključujemo da je građanska inicijativa za smjenu predsjednika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica propala“, rekao je Radonjiqi.

On je istakao da je CIK, uprkos izazovima, maksimalno posvećena i da je preduzela sve neophodne korake da organizuje proces glasanja u ovim opštinama, „dokazujući svoju veliku posvećenost da građanima omogući da ostvare svoje demokratsko i zakonsko pravo“.

„Na kraju, želim da se zahvalim svom osoblju, drugim institucionalnim akterima i posmatračima koji su pomogli CIK-u u organizaciji ovog procesa. Takođe izražavamo zahvalnost na radu medija i kontinuiranom informisanju sa terena“, rekao je Radonjiqi.

Na prošlogodišnjim izborima za gradonačelnike na sjeveru, kada su izabrani albanski gradonačelnici, izašlo je 1.532 glasača. U opštini Leposavić glasalo je ukupno 136 građana, u Zubinom Potoku ukupno 377, u Zvečanu 193, a u Sjevernoj Mitrovici njih 826.

Izvor: Kosovo Online