Smjena gradonačelnika

U četiri opštine na sjeveru Kosova juče je održan referendum za smjenu četvorice albanskih gradonačelnika. Ipak, usljed izuzetno niske izlasnosti proces je propao, te su oni zadržali svoje pozicije. Iako su pokrenuli proces peticije koji je do izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi su ga ipak bojkotovali.

Juče se zapravo dogodilo ono što se već nedjeljama očekivalo, još od poziva Srpske liste početkom aprila na bojkot ovog referenduma.

Od ukupno 46.556 upisanih birača na sjeveru, juče se izjasnilo samo 253 njih.

Iz Demokratije na djelu koja je cijeli proces od otvaranja biračkih centara pratila potvrđuju da je cjelodnevni proces glasanja karakterisao – izrazit nedostatak interesovanja građana da učestvuju u glasanju i to:

"Uprkos činjenici da je u januaru preko 20 odsto građana sa pravom glasa potpisalo peticiju za smenu gradonačelnika četiri opštine sjevera Kosova“.

Ocijenjuju da je ovo bila – propuštena prilika da građani iskažu volju i da otvore put za izbore za nove gradonačelnike opština koji bi uživali reprezentativni legitimitet.

"Glasanje je prvi demokratski instrument kojim građanin uspostavlja povezanost i učešće u lokalnoj politici, a zatim ima mogućnost da zahtjeva odgovornost od izabranih“, naglasili su.

Kada je riječ o samoj organizaciji glasanja, priznaju da oni nisu bili zadovoljavajući.

Ipak, potvrđuju da je proces protekao glatko, bez incidenata i, ističu još jednom – nezainteresovano.

"Nije zabilježen nijedan slučaj da građani čekaju u redu za glasanje", navode iz DnD.