Prekinut započeti posao

Hiljade popisivača, koji su jučer izašli na teren širom Kosova da započnu popis stanovništva i porodičnih ekonomija, bili su prinuđeni da se vrate bez otpočinjanja dugo očekivanog procesa, piše Demokracia.com.

Već prvog dana popisa pojavili su se problemi sa sistemom koji prihvata podatke sa terena koje snimači šalju preko tablet računara.

Demokracia je saznala od nekih snimača iz regiona Prištine da taj sistem nije funkcionisao i da je primorao Agenciju za statistiku Kosova da prekine započeti posao, pošto nijedan intervju nije završen.

"Pošto sistem danas nije funkcionisao, nismo bili u mogućnosti da obavimo bilo kakve intervjue ni sa jednim domaćinstvom. Dobili smo telefonsko obavještenje da prekinemo rad do daljnjeg", rekao je za Demokraciu.com jedan od snimatelja.

Agencija do sada nije dala nikakve informacije o tome kako je tekao proces popisa stanovništva i domaćinstava prvog dana. Predviđeno je da taj proces traje do 17. maja i nije poznato da li će problemi ponovo promjeniti planirani datum.

Prema prethodnim najavama Agencije, od 5. do 10. aprila 2024. godine, službenici za registraciju (popisivači) će posjetiti stambena naselja gdje će dijeliti materijale poput letaka, informativnih pisama i obavještavati Registarsku oblast.

Tokom tog perioda može se obaviti intervju sa bilo kojim domaćinstvom. Od 10. aprila 2024. počinje opšta registracija.

Proces popisa stanovništva planiran je da se održi prošle godine, ali je Vlada Kosova odlučila da ga odloži za april ove godine. Zvanično obrazloženje koje je dato odnosilo se na nedostatak sveobuhvatne pripreme koja obezbejđuje uspjeh tog procesa.

Međutim, nedostatak tableta koje bi koristili popisivači Agencije za statistiku nije pravi razlog, koji su iskoristili premijer Albin Kurti i njegova Vlada da konačno odlože popis stanovništva za april 2024. godine.

Zastrašujući podaci koje je premijer Albin Kurti dobio iz procjena Agencije o stalno prisutnom stanovništvu na Kosovu, kako navodi Demokracia, glavni su razlog koji je naterao Vladu Kosova da donese odluku o odlaganju popisa stanovništva, čime je registrovana jedna od najvećih promašaja kosovske izvršne vlasti.

Demokracia.com je 30. novembra 2023. godine, oslanjajući se na izvore bliskih premijeru Kurtiju i procesu popisa stanovništva, izvestila da je prema podacima na Kosovu, broj stanovnika sa stalnim stanovništvom značajno opao, na ne više od oko 1,4 miliona stanovnika, od oko 1,8 miliona koji su živjeli na Kosovu prije dolaska Kurtija i Samoopredjeljenja na vlast.

Izvor: Kosovo online/Demokracia