Puno posla

Glavni izvestioc za prijem Kosova u Savjet Evrope Dora Bakoyannis navodi da je veliki uspjeh to što je odluka Ustavnog suda o povratku 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani konačno spovedena, ali kako navodi i dalje postoji dugačak spisak neriješenih predmeta vezanih za demokratiju i ljudska prava na Kosovu, prenosi N1.

„Imali smo jedan veliku uspjeh u regionu prethodnih dana, a to je povraćaj imovine manastiru Visoki Dečani, najvažniji korak za zaštitu SPC što do sada pokazuje jasan znak da postoji namjera vlasti Kosova da se povinuju vladavini prava i da krene u neophodne reforme radi bezbjednog statusa srpske manjine“, rekla je Bakoyannis za N1.

Istakla je da je potpuno svijesna da postoji i dalje dugačak spisak neriješivih predmeta vezanih za demokratiju i ljudska prava na Kosovu.

"Naravno, ja nisam naivna, potpuno sam svijesna da postoji dugačak spisak neriješenih predmeta vezanih za demokratiju i ljudska prava na Kosovu, kao i snažan otpor Kosova na raznim frontovima. Savjet Evrope to jako dobro zna, ali činjenica da smo u pet mjeseci uspjeli da riješimo pitanje, koje se vuklo 25 godina, je veliko postignuće i to će stajati u mom izvještaju“, naglasila je.

Ona je izrazila nadu da će izvještaj riješiti određene zabrinutosti.

„Sve te zabrinutosti u vezi sa demokratskim statusom situacije srpske manjine, sve će detaljno biti spomenuto i u izvještaju koji sam pomenula“, rekla je Bakoyannis.

Kako je navela, kada izvještaj bude izglasan onda će se ići na Pralamentarnu skupštinu za još jedno glasanje.

„Ja ću preporučiti nadzor nad Kosovom od strane Savjeta Evrope – jedan postmonitoring proces koji može da počne ukoliko Savjet ministara nastavi sa svojim glasanjem, jer su oni odgovorni za donošenje odluka. Moj izvještaj svim kolegama predstavlja trenutnu situaciju i koja je u vezi za ljudskim pravima, napretku koji je postignut o implementaciji i donošenju zakona. Ukoliko izvještaj bude odobren onda ćemo ući u proces postmonitoringa“, ukazala je.

Dora Bakoyannis je pojasnila da je postmonitoring proces u okviru koga kolege iz političkog Komiteta prate svaki korak koji se mora primjeniti ispred Savjeta Evrope.

„Kosovo mora pristati da će primjeniti te korake u narednim mjesecima, tako se radi u svim zamljama, tako će biti i nadzirano i na Kosovu u slučaju da Komitet ministara odluči da prihvati Kosovo u članstvo SE“, rekla je sagovornica N1.

Prema njenim riječima, ovaj izvještaj ne nameće bilo kakve stavove o državnosti, postoji stroga podjela nadležnosti između različitih tijela SE.

Objasnila je da srpska zajednica i sve različite manjine na Kosovu, treba da imaju mogućnost da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava.

"To je sud da ukoliko Kosovo postane članica SE, onda taj ima pravo da nametne svoje odluke i onda su manjine bolje zaštićene i to je bio glavni razlog zbog čega brojne zemlje žele da postanu članice SE, jer onda bi uživale zaštite suda za ljudska prava. Dakle na terenu moramo da uradimo mnogo posla, ja nisam naivna, znamo koliko nam posla predstoji, ali zaštita srpske manjine i drugih manjina će biti mnogo bolja ukoliko Kosovo postane članica SE. Ono što ja želim je da se potrudimo i da obezbjedimo da sva ljudska prava tih ljudi budu zaštićena i da se primjene i primjenjuju na terenu“, zaključila je.

Izvor: N1 Info