Susret lidera

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je najavio mogućnost održavanja susreta lidera Kosova i Srbije u okviru dijaloga gdje bi se razgovaralo o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa.

"Implementacija sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i zahtevi za dodatno formalizaciju, se trebaju rešavati od strane lidera na sledećem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga", rekao je Peter Stano u pisanoj izjavi.

Sličnu poruku je putem socijalnih mreža, preneo u utorak 19. marta specijani preadstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

U utorak je održan susret glavnih pregovarača gde su oni raspravljali o pitanju dinara, u svetlu odluke Kosovske centralne Banke da ukine korišćenje srpske valute za gotovinska plaćanja.

Glavni pregovarači će nastaviti raspravu u ponedeljak 25. marta.

Ali o zahtevu Kosova za formalizaciju Sporazuma od prošle godine i pojašnjenja o porukama iz Srbije da ona ne želi implementirati delove istog, EU smatra da se treba raspraviti na najvišem nivou.

"Juče je specijalni predstavnik Lajčak bio domaćin glavnim pregovaračima iz Kosova i Srbije kako bi diskutovali o napretku u implementaciji sporazuma o putu prema normalizaciji. Oni su razgovarali i o pronalasku rešenja za ljude koji su pogođeni zadnjom odlukom Kosovske Centralne Banke o korišćenju gotovine, kao nastavak sastanka održanog 27 februara," rekao je Stano.

Stano je dodao da je sastanak u utorak u Bruxellesu, na kojem su učestvovali glavni pregovarači Petar Petković i Besnik Bislimi "bio važan kako bi se utvrdile neke činjenice i pojasnila neka pitanja".

"Strane su se usaglasile da će razgovore o tom pitanju nastaviti u ponedeljak 25. marta, s ciljem da raspravljaju o konkretnim prijedlozima o pronalasku kratkoročnog rešenja", rekao je Stano.

Kosovo je, prema rečima Besnika Bislimia, ponovilo zahjtev za potpisivanje sporazuma postignutog prije godinu dana, ali je Srbija odbila.

Bislimi je rekao da je Srpska strana "ponovila da nema nameru implementirati delove sporazuma koji se tiču statusa, tetoririalnog integriteta i članstva Kosova u UN i UN-novim agencijama". Zbog takvih stavova Srbije Kosovska strana je tražila od posrednika EU da da odgovor da li postoji ili ne sporazum kao celina.

"Implementacija sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i zahtevi za dodatno formalizaciju, se trebaju rešavati od strane lidera na sledećem sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga", rekao je Peter Stano.

Sastanci na najvišem nivou, u okviru dijaloga, se smatraju oni u kojima iz Srbije učestvuje predsjednik Aleksandar Vučić a iz Kosova premijer Aljbin Kurti, dok je u ime EU domaćin takvog sastanka visoki predstavnnik Josep Borrell.

Na tom nivou je prije godinu dana i dogovoren sporazum.

Ali EU procenjuje da za godinu dana nije bilo napretka u implementaciji obaveza iz tog sporazuma zbog čega EU žali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti su 18. marta 2023. godine u Ohridu postigli dogovor o aneksu primene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, oko kojeg su se složili 27. februara iste godine u Briselu.

Oba dokumenta nisu potpisana od strane lidera jer je to odbio da učini predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Bez obzira na to, EU smatra da je dogovor pravno obavezujući za obe strane.

EU je izrazila razočarenje zbog nedovoljne primene sporazuma.