Razočarenje Vladom Kosova

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Escobar izjavio je da nije uspeo da ubedi premijera Kosova Albina Kurtija da suspenduje odluku o zabrani srpske valute u Kosovo dok Evropska unija, SAD i Vlada Kosova ne pronađu dugoročno rješenje, kao što je elektronski transfer evra kroz kosovski sistem.

"Premijer je rekao da je to odluka nezavisne institucije", rekao je Escobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa u petak, na kraju posjete Kosovu, koju je počeo 13. marta.

Escobar je, međutim, rekao da se i dalje nada da će rješenje biti pronađeno u utorak, kada se glavni pregovarači Kosova i Srbije sastanu u Briselu.

On je dodao da nije dobio nikakvu garanciju od premijera Kosova kada je riječ o unapređenju nacrta statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Priznao je da postoji, kako je rekao, "mnogo razočarenja ovom Vladom Samoopredeljenja, ne samo u Vašingtonu, već i u Briselu, Rimu, Berlinu i Parizu".

"Uvijek ćemo biti bliski prijatelj Kosova, ali to ne znači da nećemo imati razlike u mišljenjima sa pojedincima i sa pojedinačnim vladama i mislim da se tu sada nalazimo. Ulazimo u period u kome imamo manjak komunikacije i mi, makar sa američke strane, radimo sve što možemo da popravimo taj odnos", rekao je Escobar, istovremeno i američki izaslanik za Zapadni Balkan.

On je odluku o zemljištu oko manastira Dečani ocenio pozitivnom, ali je rekao da postoje još dva uslova koja Kosovo mora da ispuni za članstvo u Savetu Evrope.

Upitan da li SAD vide ikakvu vezu između napada na Banjsku i države Srbije, Escobar je rekao:

"Mislimo da je bilo nekih finansijskih i organizacionih veza, ali to istražujemo u cijelini".

"Ne tražimo od Srbije istrage 24. septembra (kada se dogodio napad u Banjskoj), tražimo odgovornost", rekao je Escobar.

Kompletan intervju Gabriela Escobara za RSE možete pogledati ovdje!