Izbegavanje diskusije

Politički analitičar iz Prištine Visar Ymeri smatra da će Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem "popustiti" pod pritiskom međunarodne zajednice i "bešćutno" odustati od ukidanja srpskog dinara.

Kako kaže, pokušaće se sa izbegavanjem diskusije na tu temu, jer Kurti želi da stvori imidž Vlade "koja se bori protiv svih paralelnih struktura Srbije".

Međutim, politikolog iz Beograda Ognjen Gogić ukazuje da je Kurti do sada pokazivao kako "odoleva" pritiscima međunarodne zajednice, te veruje da će nastaviti sa takvom praksom.

Ove nedelje na Kosovu boravi američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji je uoči dolaska rekao da će u fokusu njegove posete biti pronalaženje rešenja za "nekoordinisane odluke o zabrani dinara".

Iz Kurtijevog kabineta nisu komentarisali zahteve ni kritike Escobara.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, uređuje da jedino platno sredstvo bude evro, čime se u praksi ukida dinar koji je cirkulisao u srpski sredinama.

Pripadnici srpske zajednice imaju mnoga primanja iz budžeta Srbije upravo u dinarima.

Ymeri: Zajednica je rešenje za pitanje dinara

Analitičar Visar Ymeri smatra da se pitanje dinara može rešiti formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

On u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) ukazuje da je Kosovo u načelu prihvatilo statut, koji je za formiranje Zajednice izradila Evropska unija, te da se u njemu pominje da će se protok novca vršiti kroz Centralnu banku Kosova.

Upravo taj deo statuta bi, prema rečima Ymerija, bilo rešenje za trenutnu situaciju i ukidanje dinara.

Dodaje i da je uredba Centralne banke Kosova, kojom se ukida srpski dinar, samo napravila "dodatne probleme", jer se to pitanje pokušava rešiti bez formiranja Zajednice.

Nakon oštrih kritika međunarodne zajednice, kosovske vlasti su saopštile da će postojati takozvani prelazni period primene uredbe.

Međutim, iz Centralne banke Kosova napominju da taj period ne može da traje duže od tri meseca.

Od sredine februara otežano je isplaćivanje primanja Srbima iz budžeta Srbije zbog nestašice dinara, jer je na osnovu uredbe Centralne banke Kosova zabranjen uvoz ove srpske valute.

Gogić: Jedino rešenje je dogovor u okviru dijaloga

Politikolog iz Beograda Ognjen Gogić smatra da Escobar na Kosovo nije došao kako bi se pronašlo rešenje, već da "privoli" premijera Kurtija da o tom pitanju razgovara u okviru političkog dijaloga sa Srbijom.

Kosovo insistira na tome da je pitane ukidanje dinara "tehnička stvar", te da se o tome ne treba razgovarati u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, dok Srbija traži pronalaženje političkog rešenja.

Gogić ukazuje da bi jedno od rešenja moglo da bude da srpska Banka Poštanska štedionica dobije licencu na Kosovu kako bi svojim klijentima omogućila otvaranje deviznih računa i konvertovanje dinara u evro.

Međutim, Gogić ističe da je za tako nešto neophodan dogovor između dveju strana.

"Nije da ne postoje rešenja, nego je Priština sve dovela pred svršen čin. Očekuje sada da se neko prilagodi tome, ne uviđajući da to (sprovođenje uredbe Centralne banke Kosova) nije izvodljivo bez pronalaženja rešenja", kaže Gogić.

Banka Poštanska štedionica je jedina koja na Kosovu posluje sa dinarima. Ona ima svoje ekspoziture u četiri opštine sa srpskom većinom na severu zemlje, dok južno postoje samo bankomati.

Zbog nestašice dinara na Kosovu, Banka Poštanske štedionice iz Srbije je postavila montažne ekspoziture u neposrednoj blizini četiri granična prelaza sa Kosovom: Jarinja, Brnjaka, Končulјa i Merdara.

Hoće li biti posledica ukoliko Kurti ne popusti?

Visar Ymeri navodi da se u diplomatskim krugovima često pominje kako se "Kosovo ne drži obećanja na osnovu kog je proglašena nezavisnost, a to je odnos prema zajednicama".

Dodaje da takve kritike idu na štetu Kosova.

"Kosovo po svojoj bezbednosti zavisi od Zapada. Kosovo zavisi od Zapada zbog svog međunarodnog subjektiviteta. I jasno je da ovi zapadni partneri neće imati volje i entuzijazma da pomognu Kosovu, posebno ne u međunarodnoj subjektivizaciji, ako Kosovo ima takav pristup", kaže Imeri.

Neke zapadne diplomate, uključujući pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O'Brajena (James O'Brien), ranije su rekle kako je odluka o zabrani srpskog dinara uticala na kvalitet odnosa Kosova sa Sjedinjenim Država.

Politikolog Ognjen Gogić, pak, ocenjuje da, ukoliko zapadne zemlje zaista žele da izvrše pritisak na Kosovo, Evropska Centralna banka trebala da pokrene pitanje upotrebe evra na Kosovu.

"To je verovatno jedina stvar koja bi mogla da dovede do promene stava u Prištini", zaključuje Gogić.

Kosovo nema poseban zakon kojim se definiše upotreba nacionalne valute, ali postoji uredba kojom se precizira da je to evro.

Ustav Kosova predviđa da se kao platno sredstvo koristi "jedinstvena valuta", ali se ne precizira koja.