Poslije sastanka sa Escobarom

Proces smjene četiri gradonačelnika opština na sjeveru Kosova odvija u skladu sa procedurama utvrđenim zakonom i administrativnim uputstvima, ocjenila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izaslanikom Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

„Upravo smo završili sadržajni sastanak na kome smo razgovarali o najnovijim dešavanjima u našoj zemlji i važnim procesima kroz koje prolazi Republika Kosovo. Tokom svake faze izazova, SAD su bile uz Kosovo, na čemu će građani Kosova biti zahvalni“, naglasila je Osmani.

Ona je istakla da uspjeh procesa dijaloga Kosova i Srbije zavisi i od principijelnog i ravnopravnog pristupa Evropske unije stranama.

„Ključno je imati punu implementaciju sporazuma dogovorenih prošle godine, posebno Osnovnog sporazuma iz februara 2023. i ohridskog aneksa iz marta 2023. Dakle, selektivni pristup samo pojedinih članova Osnovnog sporazuma neće pomoći jer svi članovi su važne, stoga implementacija treba da bude potpuna, a ne djelimična“, izjavila je Osmani.

Predsjednica je dodala da posvećenost i uloga SAD ostaju ključni za uspješno okončanje procesa dijaloga, koji bi, kako je istakla, doveo do međusobnog priznavanja.

„Čak i proces smjene četiri gradonačelnika opština na sjeveru odvija se u skladu sa zakonom i administrativnim uputstvima utvrđenim procedurama, kako bi građani opština na sjeveru Kosova mogli da ostvare svoje pravo o lokalnoj samoupravi koje je zagarantovano zakonom“, rekla je ona i istakla da očekuje da će u partnerstvu sa saveznicima biti riješeno pitanje sprovođenja nove Uredbe Centralne banke Kosova o dinaru.

„Stabilna i efikasna primjena ove uredbe moguća je u punoj saradnji i uz podršku naših saveznika. Oni se zalažu za primjenu Ustava, kao što su svaki put govorili i za stabilan prelazni plan, stoga vjerujem da će se pitanje ovog propisa ići dalje zajedničkim rješenjem i u interesu svih srpskih građana u Republici Kosovo“, podvukla je Osmani.