Bivši američki diplomata

Bivši američki diplomata i poznavalac Balkana James Hooper ocjenio je da Kosovo neće moći da otvori razgovore o članstvu u Natou, ukoliko premijer Kosova Albin Kurti ne pokaže samodisciplinu da zaustavi provokativne akcije.

U intervjuu za Telegrafi, Hooper je naveo i da bi trebalo obustaviti sprovođenje odluke Centralne banke Kosova o zabrani dinara na neodređeno vrijeme.

Smatra da je potreban novi pristup kosovskoj diplomatiji i "asimetričan diplomatski proces", a da su ključni partneri u restrukturiranju tog procesa, neophodnog za postizanje novih ciljeva, SAD i EU.

Ukazao je na "nedostatak pravog rukovodstva u Vladi Kosova", rekavši da "još nije prikazana vrsta liderstva koju treba videti od premijera Kosova".

Zato sugeriše da bi Kurti možda mogao da traži savjet od pojednih bivših zvaničnih pregovarača, iz partija koje su sada u opoziciji, a koji, kako kaže, razumeju da je "diplomatija umetnost mogućeg".

"Realno, Kosovo neće moći da otvori razgovore o članstvu u NATO, ako Kurti ne pokaže samodisciplinu da zaustavi provokativne akcije koje ohrabruju Beograd", rekao je Hooper.

Povodom odluke Centralne banke o zabrani srpskog dinara, on je preporučio da se ova akcija obustavi na neodređeno vrijeme.

"Savršen primjer nepotrebne kosovske inicijative koja opterećuje Srbiju i Zapad, a malo donosi Kosovu je odluka Centralne banke. Tu akciju treba obustaviti na neodređeno vrijeme, ako ne i u potpunosti je ukinuti. To je vrsta inicijative, bez suštinskog interesa za Kosovo. Zapravo, povećava bezbjednosne slabosti. Tendencija Kurtijeve vlade da nepotrebno ugrožava bezbjednost kako što narušava susjedske odnose izaziva razočarenje među saveznicima Kosova", ukazao je Hooper.

Kada je riječ o ZSO, naveo je da je Kosovo načelno pristalo na njeno osnivanje i da bi to trebalo da se desi.

"Spor oko ZSO je složenije pitanje koje ima svoje korijene u Briselskom sporazumu iz 2013. godine, u kojem je Kosovo načelno pristalo na njeno osnivanje. Međutim, postojalo je i razumijevanje da će se dalje razgovarati o uslovima za ZSO. EU treba da uvede Kosovo i Srbiju u nove razgovore o pridruživanju bez insistiranja da su uslovi kakvi su sada - konačni. Srbija mora prihvatiti da je potrebno više razgovora, a Kosovo mora prihvatiti da će ZSO biti stvorena", rekao je Hooper.

Prema njegovim riječima, za dalji napredak Srbije, od vitalnog su značaja što bolji odnosi sa Kosovom, dok će, prognozira Vučić "morati da se suoči sa izazovom da ubedi EU da bi Beograd bio spreman da prihvati nezavisnost Kosova, u zamjenu za članstvo u EU".

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi