Struka krivi vladu za stagnaciju privrede

Cijene osnovnih životnih namirnica togom februara veće su za oko za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine, rezultai su analize Agencije za statistiku Kosova. Građani upozoravaju da im život zbog visokih cijena i niskih primanja postaje sve teži, dok stručnjaci tvrde da je za sve kriva aktuelna vlada zbog nedostatka ambicije i strategije za razvoj privrede, piše TV 21.

Analize pokazuju da je poskupjela i roba široke potrošnje, kao i gorivo i struja kada se uporede cijene od lani.

"Porast cijena se primjećuje u odnosu na februar 2023. godine: električna energija 11,5 odsto, ogrijev-pelet 8,3 odsto, proizvodi za domaćinstvo i usluge 7,7 odsto. Poskupljenja su zabilježena i kod prehrambenih proizvoda: povrće tri osto, hljeb i žitarice 2,3 odsto, meso 1,3 odsto. Zajednički uticaj ovih podgrupa je zaokružen povećanjem od 2,6 odsto", navodi Agencija za statistiku Kosova.

Građani se žale da im stalno povećanje cijena poprilično otežava život.

"Jako loše, jako loše, cijene rastu svakim danom, nije u redu sa platama koje primamo, teško je sa tim. Sa platom od 300 eura u ovom trenutku ne možete da izdržavate ni sebe, a kamoli porodicu", poručuju građani za TV 21.

Profesor ekonomije Safet Gërxhaliu kritikovao je vladu zbog nedostatka strategije za podizanje privrede, navodeći tri glavna razloga sa stagnaciju.

"Nedostatak kapitalnih investicija, nedostatak stranih investicija i tekuće političke tenzije", istakao je on.

Izvor: Kosovo online/TV 21