Vlada Kosova najavila je pad cijena prehrambenih prozvoda i robe široke potrošnje. Međutim građani smatraju da taj pad nije realan, s obzirom na to da na rafovima primećuju samo nova poskupljenja, čak se, kako kažu, ne poštuju niže cijene artikala koji su označeni da su na akcijama.



Potrošači upozoravaju da se često ne poklapaju cijene proizvoda na polici i kasi, te su za njih "proklamovani popusti" samo prevara.

UNDP je objavio analizu Pulsa javnosti u vezi sa inflacijom, u kojoj se ističe da su troškovi za osnovne potrebe, uključujući hranu, prevoz, komunalne usluge, zdravstvo, stanarinu i obrazovanje, rasli tri godine zaredom.

Prema Harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena, koji je objavila Agencija za statistiku Kosova, za mjesec septembar 2023. godine potrošačke cijene su u prosjeku više za 4,2 odsto u odnosu na septembar prošle godine.

Vesli Veseli rekao je za Ekonomiju onlajn da samo pojedini proizvodi imaju popuste, a to se, kako ocjenjuje, radi samo da bi se građani uvjerili da postoje popusti na sve proizvode.

Dodao je i da ima slučajeva da se u reklamama najavljuju popusti za odeđene artikle, a da su cijene u radnjama nepromjenjene.

"Možda neke radnje poštuju najavljenepopuste, drugi samo ubeđuju ljude da ima sniženja. Svako malo, nažalost, primjećujemo u reklamama da ima popusta kada odete na kasu, ne primjenjuje se cijena kako treba", kaže Veseli.

Xhemajl Sadrija je naglasio da se prodavci ponašaju kako žele sa cijenama i da nije primjetio popuste.

"Oni hoće da podignu svoje cijene", smatra on.

Rustem Krasniqi je rekao da nije čuo da postoji sniženje cijena, već samo poskupljenje nekih specijalnih artikala.

"Žena je kupila hranu, nije primjetila da ima sniženja, apsolutno, ali ima poskupljenja", primećuje Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online