Specijalni izaslanik EU

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je, nakon sastanka sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem u Prištini, da se današnji razgovor ticao mnogih neriješenih pitanja izdvajajući dvije teme kao najvažnije - primena postignutih dogovora i nedavna uredba Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa u dinarima.

Lajčak je novinarima kazao da je današnja kratka posjeta dio njegovih regularnih razgovora sa šefovima pregovaračkih timova te da je odlučio da u Prištinu dođe jer se sa Bislimijem saglasio da bi bilo korisno da se vide lično i razgovaraju.

Tokom sastanka razgovarano je o nekoliko pitanja, kaže Lajčak i ističe da su dva najvažnija.

"Jedno se odnosi na dogovor u vezi sa procesom normalizacije, što je jako važno za dijalog", kazao je Lajčak navodeći da su razgovarali o sporazumu koji je prošle godine prihvaćen u Briselu, a čija, kako napominje, primjena još nije počela.

"Mi bismo voljeli da vidimo bolji napredak u procesu primjene i razgovarali smo kako da ubrzamo primjenu. Drugo pitanje o kojem smo pričali, koje je isto važno, je nedavna uredba Centralne banke Kosova i platnog prometa. To pitanje je relevantno za dijalog i veoma je važno", kazao je.

Podsjetio je da je organizovao prošle sedmice sastanak u Briselu, 27. februara, i kazao da je taj sastanak bio konstruktivan, da su uspjeli da pronađu odgovore na nekoliko pitanja, ali da postoje i pitanja koja nisu u nadležnosti eksperata koji su prisustvovali sastanku o čemu je danas razgovarao sa Bislimijem.

Najavio je da će se razgovori nastaviti te da planira da organizuje još jedan sastanak na nivou šefova pregovaračkih timova u narednim danima.

"To je glavni razlog moje posjete Prištini danas", kazao je.

Na pitanje da li su pronađeni odgovori na politička pitanja vezana za uredbu CBK, Lajčak kaže da se moraju analizirati odgovori koji su dobijeni, ali i šta je to na šta odgovora još nema.

"Moramo se uvjeriti da na kraju neće biti ljudi, građana, pojedinaca na koje će negativno uticati, to je takođe naša briga", ističe.

Na pitanje o nepojavljivanju Bislimija 27. februara u Briselu, Lajčak kaže da je za taj sastanak u Briselu ostavio otvoreno obema stranama da izaberu ko će ih predstavljati.

U tom smislu podsjeća da je Kosovo predstavljao guverner CBK, dok je Srbiju predstavljao šef pregovaračkog tima Petar Petković.

"Mi moramo takođe da razgovaramo o tom pitanju na nivou šefova pregovaračkih timova i to je sljedeći korak", navodi.

Kada je riječ o primjeni postignutih dogovora, Lajčak kaže da je svima u interesu da dođe do ubrzanja u procesu primjene.

Komentarišući dogovor koji je prihvaćen prošle godine u Briselu, specijalni izaslanik EU navodi da je taj sporazum najbolji koji su Srbija i Kosovo mogli da dobiju.

"Siguran sam u to. Da je postajao bolji sporazum, on bi već bio predložen, zato je svima u interesu da se počne sa implementacijom jer sa ovim dogovorom mi imamo odgovore na pitanja šta da uradimo i kako da uradimo i jedino nemamo odgovor na pitanje kada, a moje je pitanje zašto da čekamo. Ovaj dogovor je dobar i treba što prije početi sa implementacijom, proveli smo mnogo vremena u diskusijama o koracima, postoji strah sa obe strane da ako urade što se traži od njih da urade da li će i druga strana to učiniti, ali ja vjerujem da ta pitanja mogu biti lako riješena", zaključio je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online