Posjeta Kosovu

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je danas, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva obrane Kosova, da su tema tog susreta bili prioriteti bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti i podrška transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u profesionalne snage teritorijalne odbrane Kosova.

Glavni direktor za evropsku i Nato politiku u Kancelariji sekretara za odbranu, Alton Buland kopredsjedavao je američko-kosovskim bilateralnim odbrambenim konsultacijama, sa ministrom odbrane Kosova Ejupom Maqedoncijem, koje su održane u Prištini 22. i 23. februara.

"Svrha konsultacija je bila je da se razgovara o prioritetima bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti i podršci implementaciji desetogodišnjeg plana tranzicije KBS-a u profesionalne, multietničke, interoperabilne sa Natoom, snage teritorijalne odbrane koje su pod civilnom kontrolom za sve narod Kosova“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u razgovoru razmenjene informacije o projektima čiji je cilj da pomognu u poboljšanju sposobnosti i interoperabilnosti KSB-a, predstojećim vojnim angažovanjima, Programu državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ajove i članstvu u međunarodnim organizacijama.

Buland je odao priznanje Kosovu na dostignućima koje su KBS postigle u drugoj fazi sveobuhvatnog plana tranzicije i zahvalio ministru Maćedonciju na doprinosu KBS-a Ukrajini, uključujući pružanje obuke i stručnosti u deminiranju.

Potvrđen je značaj pridržavanja najviših standarda demokratskih vrijednosti, vladavine prava i ljudskih prava u svim aspektima bilateralnog odbrambenog odnosa.

U bilateralnim konsultacijama su učestvovali i general-ađutant Nacionalne garde Ajove general-major Steve Osborn, brigadni general Chris McKinney, pukovnik Darick Mozley i predstavnici Ambasade SAD na Kosovu, kao i predstavnici Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane Ministarstva i Generalštaba KBS-a.

Tokom boravka u Prištini, Buland i McKinney posjetili su štab Kfora i američki kontingent u okviru te Misije, kako bi se pripadnicima zahvalili na ulozi koju imaju u doprinosu stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Kosovo Online