Profesor ustavnog prava

Pitanje dinara je unutrašnje pitanje Kosova i zbog toga međunarodna zajednica nema razloga da bude ogorčena, poručio je profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu.

Baraliu je za RTK rekao da je odluka Centralne banke Kosova - odluka suverenog tijela koja nema veze sa politikom, ni sa vladom, ni sa bilo kojim građaninom.

"To ne treba da se radi i ne bi trebalo da bude problem, to ne bi smelo da kvari odnose. EU je pokazala, ne samo ovih godina, već i pred ovom vladom, da je jednostrana, nepravedna i neprincipijelna prema Kosovu. Ali su se i naši zvaničnici pokazali kao neiskusni, ishitreni i emotivni u diplomatiji“, naglasio je Baraliu.

Kada je riječ o izborima u četiri opštine na sjeveru, Baraliu je rekao da neće biti brzih pomaka, jer postoje proceduralna i važna pitanja koja zahtjevaju vrijeme.

"Bilo je i situacija uticaja Srpske liste, odnosno Beograda, koja je sama izazvala ove krize povlačenjem iz institucija, povlačenjem gradonačelnika iz opština i povlačenjem pojedinih članova skupštine. Sada je mobilisala ljude na veštački način da bi ta mobilizacija od 20 odsto izgledala ubjedljivo, nedovoljno i kako treba", smatra Baraliu.

Izvor: Kosovo Online/RTK1