Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Mefail Bajqinovci smatra da neće biti implementacije Briselskog sporazuma iz februara prošle godine, kao ni Aneksa iz Ohrida ukoliko ih obe strane, i Kosovo i Srbija, ne potpišu, prenosi Koha.

Bajqinovci je istakao da je premijer Albin Kurti potpuno u pravu što insistira na potpisivanju tih dokumenata.

"Sporazume neće biti moguće sprovesti bez potpisivanja. Vlada Kosova je to stavila do znanja i dogovoreno je da će sporazumi biti potpisani, ali znamo da ih Srbija nije ni potpisala" rekao je Bajqinovci.

Prema njegovim riječima, Kurti je obećao međunarodnoj zajednici da će primjena sporazuma početi u potpunosti, ukoliko obe strane ptpišu, dok, kako kaže, zvanični Beograd odbija da sprovede dogovoreno bez obzira da li je potpisano ili ne.

"Mi smo kao vlada stavili do znanja da smo spremni u svakom trenutku od trenutka potpisivanja da sprovedemo svoje obaveze. To je uradio i premijer Kurti u Briselu i na sastancima u Ohridu, pokazao je da je spreman u svakom trenutku da potpiše, ako srpska strana potpiše, počećemo implementaciju od 1. do 10. člana", poručio je on.

On ističe da bi Briselski sporazum trebalo da se sprovede kao cjelina, a ne da se traži od Kosova da sprovede određene tačke kao što je Zajednica srpskih opština i ti bez potpisa Srbije.

Izvor: Kosovo online/Koha ditore