Popis stanovništva

Popis stanovništva, porodičnih ekonomija i stanova na Kosovu počinje u petak, 5. aprila i trajaće do 17. maja ove godine. Popis će se po prvi put obaviti i u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica na sjeveru Kosova. U popisu će biti uključeno i stanovništvo koje živi van Kosova.

Avni Kastrati, direktor Agencije za statistiku Kosova u izjavi za Redakciju na srpskom jeziku Radio Kosova 2, ističe da će popisivači obići svaku porodicu na Kosovu, kojima će postavljati različita pitanja iz uputnika.

Kako kaže, pitanja će se odnositi na lične podatke, na stepen obrazovanja, ekonomski i radni status, kakav prevoz koriste do posla i drugo.

Kastrati naglašava da je popisivač u obavezi da ako je potrebno tri puta obiđe svaku porodicu.

“Prilikom obilaska popisivač mora da ostavi svoj kontakt telefon ili email adresu ako ne zatekne kući porodicu koju treba da popiše, kako bi ga nakon toga kontaktirali i dogovorili ternim posjete, koja može biti radnim danom ili vikendom”, kaže Kastrati.

On ističe da je važno da se svaka porodica i svaki pojedinac popišu, jer se tako pravi baza podataka za svaku opštinu, a na osnovu broja stanovnika opština dobija i godišnji budžet.

Kastrati napominje da za one koji ne žele da se popišu postoje određene kazne i sankcije.

“Za svakog pojedinca kazna je do 2.000 eura, pa tako na primjer ako je u pitanju petočlana porodica koja neće da se popiše kazna bi za njih iznosila 10.000 eura. Kazna ne važi za one koji nisu tu, koje popisivač ne pronađe na adresi”, pojašnjava Kastrati.

Takođe, on dodaje da se proces popisa ne odnosi na plaćanje poreza ili nekih taksi, nego je važan za pojedince kada traže neku pomoć od Vlade Kosova i opštine ili ako konkurišu za bilo koji posao na Kosovu.

Kastrati napominje da je za one građane koji ne žive na Kosovu omogućeno učešće na popisu onlajn putem.

Kako je rekao, preliminarni podaci popisa biće objavljeni krajem juna ili početkom jula ove godine.