Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Dimal Basha izjavio je sinoć da dinar ne bi trebalo da bude tema dijaloga između Kosova i Srbije, iako je preksinoć na Facebooku izneo potpuno suprotan stav.

"Dinar nije valuta Kosova, to znaju i Lajčak i Borrell, tako da to nije tema kojom se Kosovo bavi. Paradoksalno je da EU zove da razgovaramo o dinaru kada sama EU ima euro kao valutu", rekao je Basha sinoć za RTK Live.

Smatra da dinar nije tema dijaloga jer je predviđeno da dijalogom Kosovo normalizuje odnose sa Srbijom, a ne da se bavi unutrašnjim pitanjima Srbije.

Građani, kaže, imaju pravo da sve valute drže na svojim bankovnim računima, ali transakcije i kupovine moraju da se vrše samo u evrima.

Basha ocjenjuje odnosi Kosova i SAD nisu poljuljani bez obzira na upozorenja američkih zvaničnika nakon odluke o zabrani dinara.

"To su nesuglasice, kao i nesuglasice u porodici, normalno je da se ponekad ljutiš na nekoga iako ga voliš, ali sutradan ne možeš da ga voliš manje", poručio je Basha.

Međutim, on je preksinoć na svom Facebooku naveo da pitanje dinara treba da bude dio dijaloga u Briselu, kako bi Evropska unija pokušala da ubedi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da "prilagodi euro kao valutu u Srbiji".

"Slažem se da dinar treba da bude dio dijaloga u Briselu, gdje EU započinje dijalog i pokušava da ubedi Vučića da prilagodi euro kao valutu u svojoj zemlji", napisao je Basha.

Izvor: Kosovo Online