Postoji velika tenzija

Politički analitičar Artan Muhaxhiri kaže da se glavne odluke u vezi sa dijalogom mogu doneti samo nakon trilateralnog sastanka visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella, premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu, piše RTK.

"Ovakav sastanak bi bio više nego dobrodošao. U ovom trenutku je važno da se održi sastanak, jer postoje naznake pogoršanja situacije. Između Kosova i Srbije postoji veoma velika tenzija. Tako nešto bi se moglo poboljšati samo rešavanjem problema direktno u Briselu. Sastanak što je prije moguće bio bi više nego dobrodošao”, rekao je Muhaxhiri.

Prema njegovim riječima, uspjeh sastanka bi zavisio od toga kakvu ponudu bi EU dala Kosovu i Srbiji.

“Premijer Kurti bi ipak morao da prihvati poziv, jer bi time dokazao svoju volju da doprinese poboljšanju situacije i da traži načine i rješenja za izlazak iz sadašnje blokade. Međutim, uspjeh eventualnog sastanka zavisio bi i od toga kako bi ga pripremila EU, kakvu će ponudu dati i Kosovu i Srbiji. To bi bio način na koji bi se procenat uspješnosti maksimalno povećao, jer ni Kosovo ni Srbija ne bi željeli formalni sastanak, jer bi tako nešto samo nastavilo sadašnju blokadu”, rekao je Muhaxhiri.

Izvor: RTK LIVE