Alarmantno

Kosovo je narušilo odnose sa SAD sa kojima nikada nije imalo tako lošu komunikaciju, a za sve je krvi premijer Albin Kurti, kaže bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri, prenosi Front onlajn.

Tahiri smatra da je upozorenje SAD alarmantno i uznemirujuće. Ocjenjuje da opozicija treba da bude jedinstvena i da građani treba da organizuju proteste kako bi se suprotstavili takvom pristupu prema međunarodnim saveznicima.

"Kosovo nikada nije imalo ovako ozbiljne situacije, kaznili su nas Amerikanci Kurtijevom krivicom. Ali Kurtiju to nije dovoljno jer on ima svoju populističku agendu, on traži nove krize na sjeveru za interese vlasti. Pošto je dao mnoga populistička obećanja svojim biračima, sada ovim ponašanjem želi još jednom da zaoštri situaciju pred izbore“, navodi Tahiri.

Ona je dodala da je Kurti "antiamerikanac".

"Mogu da kažem da je nivo odnosa između Kosova i SAD u silaznoj putanji. Naravno, to ne može da utiče na temelje strateškog saveza Kosova i Amerike, jer Kurti te saveze nije sklopio. Čak i u prvim intervjuima koje je imao kada je počeo sa Samoopredjeljenjem, govorio je o američkom imperijalizmu", ističe Tahiri.

Uprkos kritici odnosa sa SAD, Tahiri ističe da je odluka institucija da zabrane srpski dinar ispravna. Ipak, smatra da je trebalo da se sarađuje sa saveznicima kako bi se implementacija odložila.

"Odluke institucija Kosova po pitanju zabrane dinara su pravedne odluke, u skladu su sa ustavom. Ustavom je određeno da Kosovo ima samo jednu valutu, euro. Ali zahtjev Amerikanaca je bio samo da se odloži implementacija. Odlaganje nije kompromis, naprotiv, to je saradnja sa saveznicima i Ustav je tako zaštićen. Odlaganjem primjene, na Ustav se ne utiče već se on štiti. Kurti je to mogao da odloži" dodaje ona.

Kako kaže Kosovo je na sjednici SB UN prvi put u istoriji kritikovano od strane saveznika.

"Sjednica Savjeta bezbjednosti bila je neuspjeh Kurtija i Vlade. Prvi put u istoriji Kosova, savezničke zemlje su na sastanku kritikovale Kurtija. On, koji je primio sve te udarce od saveznika, nastavlja kurs nekoordinacije, sopstvenog antiamerikanizma. Dakle situacija je alarmantna, ujedinjena opozicija može da govori ali i građani kroz proteste mogu preneti poruke da smo na Kosovu proamerički orijentisani", kaže Tahiri.

Kurti je, kako kaže, navikao svoje biračko tijelo na antiamerička uvjerenja.

"Izveštaji su pali veoma nisko zbog Kurtijeve krivice, zbog njegovog neznanja, zbog nedostatka vizije, pa čak i zbog Kurtijevih ličnih nedostataka jer on uopšte nema harizmu lidera ili državnika. Kao političar došao je sa najvećim obećanjima, rekao je da će raditi na nacionalnom ujedinjenju, ali je potpuno zaboravio na to. A sada je to narušilo i odnose sa Amerikom. Ne znam da li ćemo ponovo biti kažnjeni, ali dovoljno smo kažnjeni od Amerikanaca, od zemlje koja nas je učinila državom", smatra ona.

Ističe da imaju posla sa "kontroverznim premijerom i prevarantom".

"Kosovo ima peh da ima neukog, propalog premijera, izneverio je državu u dijalogu sa neprijateljem. Dakle, on je sva ona dostignuća koja smo imali odbacio i nastavlja da ne žali i ne preispituje ovo neuspjelo putovanje koje pravi za Kosovo i za sebe“, naglasila je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Front online