16-godišnjica nezavisnosti

Ceremonijom podizanja zastave i polaganjem vjenaca danas je u Prištini obilježena 16. godišnjica od proglašenja nezavisnosti Kosova, a predsjednica Vjosa Osmani, predsjednik parlamenta Glauk Konjufca i premijer Albin Kurti poručili su da Kosovo nikada nije bilo ekonomski i demokratski jače, i da će nastaviti da ide naprijed.

Osmani je rekla da današnji dan obilježava najveće istorijsko dostignuće Kosova, koje, kako je navela, nikada neće ići unazad.

"Slavimo dan kada je naša zemlja proglašena nezavisnom, suverenom, slobodnom i demokratskom. U ovih 16 godina, Kosovo je učinilo važne korake napred i odlučno je da pokaže svijetu da ne samo da zaslužuje svoju slobodu i nezavisnost, već i doprinosi miru, stabilnosti i bezbjednosti van svojih granica“, navela je Osmani.

Kosovo će, poručila je, nastaviti da ide naprijed, ne povlačeći se ni korak unazad.

Dodala je da se danas sjećaju "vizije arhitekte nezavisnosti, Ibrahima Rugove, hrabrosti porodice Jashari i svih vojnika OVK".

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca rekao je da je danas najvažniji dan Kosova.

"Prije 16 godina je rođena Republika Kosovo. Danas nije samo dan slavlja, već i razmišljanja i zahvalnosti. Svima koji su dali živote za slobodu i nezavisnost, svim političkim aktivistima koji nisu štedeli ništa da se država uspostavi. I, nesumnjivo, našim međunarodnim prijateljima koji sunam pomogli da stvorimo Kosovo. Zato svim građanima čestitam ovaj značajan dan“, rekao je Konjufca.

Premijer Albin Kurti rekao je da su „otpor i oslobođenje prethodili nezavisnosti“, koju danas uživaju građani i koja „ jača kroz državne institucije, ekonomski razvoj, demokratski i društveni napredak“.

"Ovu, 16. godišnjicu, Kosovo dočekuje sa moćnim pasošem, koji omogućava građanima da se slobodno kreću u 35 zemalja. U ekonomskom, demokratskom, ali i po bezbjednosti i integritetu, možemo i moramo reći, da naša zajednička republika nikada nije bila tako jaka, bezbjedna, slobodna i demokratska“, rekao je Kurti.

I on je naveo da se danas sjećaju svih koji su doprineli „nezavisnom Kosovu“.

"Podsjećamo se koliko smo visoku cijenu platili da bismo došli ovdje, ali i istovremeno ovo je put koji ćemo nastaviti ka evropskim i evroatlantskim integracijama, na čemu se posebno zahvaljujemo našim međunarodnim partnerima i saveznicima. Zajedno štitimo dostignuća, prevazilazimo izazove i postižemo uspjehe“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online