Volimo te Kosovo!

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti čestitali su 16. godišnjicu od proglašenja nezavisnosti Kosova i zahvalili međunarodnim saveznicima "koji su pomogli da izgrade zajednički dom", prenosi Koha.

"Volimo te Kosovo. Slobodno, nezavisno, suvereno i savezničko. Čestitam ti 16. rođendan", napisala je Osmani na Facebooku i podjelila fotografiju na kojoj se u pozadini vidi bivši predsjednik Ibrahim Rugova.

Osmani je danas prilikom obilježavanja godišnjice od proglašenja nezavisnosti podizanjem zastave Kosova čestitala svim građanima i OVK koji su dali vrijedan doprinos u borbi za nezavisnost.

"Danas obilježavamo najveće istorijsko dostignuće našeg naroda. Ovih 16 godina naše države, Kosovo je napravilo važan korak naprijed. Želim da čestitam svim građanima koji su dali vredan doprinos ovom danu, viziji arhitekte nezavisnosti Ibrahima Rugove, hrabrosti porodice Jashari i svim vojnicima OVK. Slava onima koji su dali svoje živote za zemlju u kojoj uživamo", rekla je Osmani.

Kurti je na sjednici Vlade rekao da obilježavanje godišnjice pruža priliku za retrospektivna razmišljanja.

"Ove godine obilježavamo još dvije godišnjice. 26. godišnjica epopeje OVK i 25. godišnjica našeg oslobođenja od okupacije Srbije. Godišnjice poput ovih pružaju pogodne prilike za retrospektivna razmišljanja, koja obično nemamo vremena da uradimo tokom drugih dana u godini, kada smo zauzeti svakodnevnim hitnim situacijama sa kojima moramo da se suočimo. Odakle smo došli, gdje smo i kuda idemo? Ovo su pitanja koja svi postavljamo. Naši odgovori ne znače da moraju da se slažu jedni sa drugima. Dolazimo iz oslobodilačke bitke antikolonijalnog karaktera koja vuče korijene iz albanske nacionalne renesanse", istakao je Kurti.

On dodaje da je Kosovo nastalo zahvaljujući "oslobodilačkom ratu i vjekovnom pokretu otpora".

"Uz pomoć međunarodnih saveznika izgradili smo naš zajednički dom – Republiku Kosovo. Prava republika, jednakost građana i doprinos miru. Država koja u osnovi ima demokratske vrijednosti, ljudska i manjinska prava i socijalnu pravdu u svakom političkom i društvenom pravcu. Četvrt vijeka poslije rata, naša Republika stoji jaka uprkos izazovima. Kao i na dan kada je objavljeno, kao i danas i svaki dan nakon toga, Republika Kosovo biće dom za sve građane bez razlike. Naša vizija je jasna, svrstavamo se u mirne demokratske države koje oličavaju slobodu, jedinstvo i solidarnost", naveo je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore