Međunarodna integracija

Premijer Albin Kurti, učestvovao je na okruglom stolu pod nazivom "Registracija stanovništva, porodične privrede i stanovanja na Kosovu 2024" u organizaciji Agencije za statistiku Kosova, a u svom govoru je rekao da je popis više od brojanja, a opredjeljenje Vlade Kosova je da se bavi potrebama građana bez razlike i osnova za odluke koje će uticati na budućnost Kosova.

"Popis pruža tačne i potpune demografske, socio-ekonomske i geografske podatke, koji su od suštinskog značaja za informisanje donošenja odluka na svakom nivou. Ove statistike pomažu u vođenju politika i usluga u korist građana, povećavajući transparentnost i odgovornost u demokratiji. Oni takođe pomažu u efikasnijoj alokaciji resursa za usluge koje pruža javni sektor", rekao je Kurti, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kako se dodaje, Vlada je izdvojila neophodan budžet, obezbjedila prostor za obuku i obezbjedila logistiku, angažujući se u međuinstitucionalnoj i međunarodnoj koordinaciji kako bi se garantovala kvalitetna i sveobuhvatna registracija.

Kurti je u periodu od oko mjesec i po dana dva puta posjetio ASK gdje ga je dočekao izvršni direktor, pomno pratio pripreme i ponudio ličnu podršku procesu koji po vrijednosti, kako se ističe, prevazilazi izborne cikluse.
 
Premijer podsjeća da je u novembru 2023. godine, Vlada Kosova na prijedlog Agencije za statistiku Kosova, odlučila je da odloži popis stanovništva za april 2024.

"Ovo odlaganje je dalo više vremena za pripremu i obezbjedilo da svi pravni i prateći aspekti budu na mjestu za uspješno proces registracije", kazao je.

Kako dodaje, međunarodne institucije poput Evropske unije, Ujedinjenih nacija, MMF-a i Svjetske banke za donošenje odluka oslanjaju se na statističke podatke do kojih dobijaju putem popisa stanovništva.

Kosovo, kao aktivan partner, kako kaže, i u saradnji na Zapadnom Balkanu sa organizacijama kao što su Eurostat i OEBS, ima za cilj da se pridržava međunarodnih preporuka, standarda i nomenklature za statistiku, garantujući uporedivost podataka.

"Popis stanovništva na Kosovu ima stalnu međunarodnu podršku i na tome smo zahvalni svima vama. Pratićemo najbolje prakse u drugim zemljama i na taj način naše Kosovo učiniti dijelom svijeta gdje se podaci upoređuju i postaje najbolje što se može znati. Ovo ne samo da jača međunarodnu integraciju, već i povećava vrijednost Agencije za statistiku Kosova, kao izvora tačnih i pouzdanih podataka za društvo", naveo je.