Izjava Jamesa O'Briena

Bivši poslanik Parlamenta Kosova Ilir Deda izjavio je, povodom izjave pomoćnika američkog državnog sekretara Jamesa O'Briena, da je Kosovo danas dobilo najozbiljniju poruku Sjedinjenih Američkih Država.

"U diplomatiji, obično kada tako ozbiljne poruke izađu u javnost, to je završna faza sukoba dvije zemlje. Nije im lako da daju takvu poruku Kosovu, jer su se najviše trudili da uspješno zaključe našu nezavisnost", rekao je Deda u emisiji "Rubikon" na TV Klan Kosova.

Analitičar Vehbi Kajtazi ocjenio je da se na Kosovu stvarala iluzija da su moćniji od Amerike.

Primjetio je, ipak, da sa svakim sukobom Albina Kurtija sa SAD, raste njegova popularnost među građanima.

"Odakle to? To dolazi iz velike želje da postanemo dovoljno jaki da pokažemo Americi ko smo. Izgradili smo snove – iluzije da smo neko ko će pokazati Americi, a to je veoma problematično", rekao je Kajtazi.

Prema njegovim riječima, nikad nisu stigle strože poruke Kosovu, od onih koje je izrekao James O'Brien.

"Što se tiče intervjua američkog diplomate, očekujem da će Kosovo izaći i reći da su to bile naivne izjave, kao što su rekli za državnog sekretara Blinkena. Ako analizirate ovaj intervju, nikada nismo dobili strože poruke", upozori je Kajtazi.

I analitičar Rrahman Paçarizi naveo je da je ono što je rekao O'Brien "nešto najozbiljnije što može da se desi".

"Drugo su sukobi – konfrontacije, za koje ne očekujem da će se desiti, ali u odnosu na Ameriku, ne znam da li postoji još nešto što bi moglo da se desi Kosovu. To znači da ste izgubili Amerikance kao prijatelje, a suprotstavljate im se jer oni čak ni ne pristaju da se suprotstave vama", dodao je Paçarizi.

Kako je rekao, ako bi Kosovo izgubilo Ameriku kao partnera i prijatelja - to bi značilo "gubitak sopstvene države".

James O'Brien je rekao da su SAD veoma zabrinute zbog odluke Vlade Kosova da zabrani upotrebu dinara, uz poziv vlastima da je povuku, jer je tom odlukom "dovela u pitanje partnerstvo sa SAD".

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova