Pokazati spremnost

Kosovo mora da pokaže spremnost da ispuni svoje obaveze preuzete međunarodnim sporazumima ukoliko želi da nastavi svoj put ka članstvu u Savjetu Evrope i saradnju sa međunarodnim partnerima, kaže Ilir Deda.

Deda je za Klan Kosova istakao da nije riječ o posebnim pravilima za Kosovo, već je načelo svjetske diplomatije da se dogovoreno mora ispoštovati.

Diplomatski odnosi, dodaje, podrazumevaju preuzimanje obaveza i njihovo sprovođenje.

"Ovo su koraci koji pokazuju da je Kosovo zaista zainteresovano za članstvo u Savjetu Evrope. Država ste ako imate kapacitet za međunarodne odnose, što znači da prihvatate obaveze i sprovodite te obaveze. Nema tu ničeg drugog, kad neko dobije obavezu, on je i sprovodi", rekao je Deda.

U međuvremenu, povodom raznih izjava lidera Kosova da ne prihvataju određene tačke sporazuma, Deda je rekao da takvi navodi služe za predstavljanje internom javnom mnjenju.

"Sve su to bezvredne izjave van granica Kosova i kao takve ih moramo tretirati. Ono što traže od nas je da Kosovo pokaže svoj kredibilitet u izvršavanju svojih obaveza. Tako će pokazati da je država", zaključio je on.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova