Prekinuli direktan prenos

Direktan prenos vandredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu, mediji u Srbiji su prekinuli prije početka govora premijera Kosova Albina Kurtija.

Savjetnik zamjenika premijera Kosova Klisman Kadiu ocjenio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "u panici i velikom strahu pred Republikom Kosovo".

„U Srbiji su prekinuli prenos kada je premijer Kurti počeo da govori. Toliko o slobodi medija i informisanja u Srbiji, to je cenzura. Šteta što tamošnji Srbi nemaju priliku da čuju kakva je stvarnost i istina”, napisao je on.

O Kosovu se u četvrtak razgovaralo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija na zahtjev Srbije nakon stupanja na snagu uredbe Centralne banke Kosova. Diskusija je prenošena uživo, Kosovo predstavljao premijer Albin Kurti, a Srbiju predsjednik Aleksandar Vučić.

Premijer Kosova okarakterisao je kao laž svaku tvrdnju predsjednika Srbije iznetu na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da posljednjom odlukom CBK-a kojom se euro definiše kao jedina valuta za plaćanje, Kosovo vrši etničko čišćenje.

Kurti je u govoru na sjednici SB UN istakao da su tvrdnje predsjednika Srbije lažna propaganda i podsticanje tenzija.