Politički analitičar

Politički analitičar Yll Hoxha ocenio je da je odluka CBK da se ne koristi dinar na Kosovu bila neophodna, ali da je način primjene i komunikacije izazvao tenzije i podsjetio na reakciju američkog ambasadora Jeffa Hoveniera, koji je izrazio zabrinutost zbog podsticanja tenzija zbog ove odluke, prenosi Dukađini.

Hoxha je istakao da se po ovom pitanju žuri u vladi i da, prema njegovim riječima, treba da postoji koordinacija sa međunarodnim faktorom kako bi se izbjegle moguće tenzije na sjeveru Kosova.

On je naglasio da su ambasadori Kvinte pokazali određeni otpor ovoj odluci i kritički reagovali, ocjenivši da postoji nedostatak komunikacije.

"Da, postoji žurba vlade, koja se manifestovala juče u Kurtijevoj izjavi, gdje se sada govori o tranziciji, koja ne poništava odluku, jer je odluka ispravna i bila je neophodna, ali poništava njegov kapacitet u spoljnoj politici, da ambasadori Kvinte reaguju, budući da su sadržajno skoro bliski, ali formalno sa načinom na koji je on to uradio, pokazuju neku vrstu otpora prema odluci o kojoj je trebalo pregovarati ili raditi ozbiljnije u pogledu komunikacije sa međunarodnom stranom. Kosovo nije smelo da dozvoli da primi ove udarce, a jedan od udaraca koje je Kosovo dobilo je to što američki ambasador, koji kaže da Kosovo podstiče etničke tenzije, to do sada nije rekao nijedan američki ambasador", naveo je Hoxha.

On je napravio poređenje sa izostankom kritike Narodne banke Srbije, "koja odbija da uspostavi odnos sa CBK po pitanju legitimnih plaćanja po Ahtisaarijevom sporazumu".

"Slušao sam ambasadorev način kritike, nikada nisam čuo kritiku upućenu Narodnoj banci Srbije, koja odbija da uspostavi odnos sa CBK jer se time reguliše to pitanje. Da bi se ostvarile isplate koje su legitimisane Ahtisaarijevim planom, kao što su obrazovanje i zdravstvo, penzije i druga socijalna davanja, koja su primjenljiva sa zakonodavstvom Kosova, mora postojati odnos, mora postojati priznanje“, naveo je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/Dukagjini