Upozorio i Hovenier

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri istakao je da se plaši da će eventualni drugi paket sankcija protiv Kosova uticati i na građane, prenosi Front online.

"Sada su ove mjere za vladine službenike i institucije, a najveći strah je da bi drugi paket mogao da izazove kolektivne mjere. SAD su i dalje kredibilan partner i uvijek su držale svoju riječ. To rade i sada, imaju partnerstvo sa narodom Kosova, a ne sa zvaničnicima Kosova, i bojim se da ove mjere ne utiču i na građane. Obustava ili zamrzavanje EU fondova od 300 miliona eura na snazi je skoro godinu dana, 500 miliona eura fonda za Zapadni Balkan gdje je Kosovo isključeno i drugi efekti koji se eventualno mogu pojačati novim sankcijama, to je ono što Kosovo ovih dana politički trpi”, dodao je Haziri.

On je pomenuo i upozorenja američkog ambasadora na Kosovu Jeffa Hoveniera da može biti posljedica po kvalitet partnerstva ako se ne poslušaju zahtjevi SAD.

"Hovenier je rekao da će na kredibilitet odnosa u velikoj mjeri uticati vladine mjere. Ne traži se ukidanje uredbe ili suspenzija, već period tranzicije i unutrašnje regulacije da se nađe način gdje Uredba neće da utiče na interese Srba na Kosovu" rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Front online