Podjeljeni stavovi

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi rekao je da će novi nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije (NKM) povećati transparentnost vlasništva nad medijima, ali poslanici opozicije tvrde da će to omogućiti veću kontrolu, prenosi Koha.

U Odboru za državnu upravu, lokalnu samoupravu, medije i regionalni razvoj danas je održan sastanak na kome se raspravljalo o Nacrtu zakona o Nezavisnoj komisiji za medije.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi rekao je da je nacrt ovog zakona u skladu sa evropskim direktivama i da će povećati transparentnost vlasništva nad medijima. Tea Blakaj, pravni savjetnik u Vladi, dodala je da je nacrt prošao sve faze javnih konsultacija.

"Mi smo transponovali cijelu evropsku direktivu", rekla je Blakaj.

Ipak, poslanici opozicije smatraju da postoji opasnost da bi ovim zakonom bila umanjena sloboda medija. Poslanik PDK Isak Shabani zato je preporučio da se ovaj nacrt zakona pošalјe na ocjenu Venecijanskoj komisiji.

„Imam neke primjedbe o kojima neću da govorim u radnim grupama. Mediji nisu slobodni sa ovim prijedlogom zakona. Postojaće mogućnost da se neke slobode umanje, a ovo miriše na diktaturu“, rekao je on.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da se na ovaj nacrt zakona gleda kao na tendenciju Vlade da kontroliše medije.

„Kažem kompetentno da nacrt zakona koji je pripremila kancelarija premijera ima veliki nedostatak transparentnosti u pogledu javnih konsultacija“, rekao je Tahiri.

Odgovarajući na optužbe opozicije, Bislimi je odbacio tvrdnje o netransparentnosti ili protiv evropskih direktiva o slobodi medija.

„Niko ne ograničava pravo davanja komentara, ali niko ne garantuje da su ti komentari tačni. Ekonomija koja ima za cilј da se svrsta u Evropsku komisiju ima za cilј formalnost, a ne neformalnost“, naveo je potpredsjednik Vlade, pozivajući se na obaveza registracije u CPM onlajn medija koji objavlјuju video zapise kako je predviđeno nacrtom zakona.

Za ovaj nacrt zakona prošle nedjelјe su KPM i Udruženje novinara Kosova (AGK) održali vanrednu konferenciju, optužujući Vladu da pokušava da stavi medije pod kontrolu. Za nacrt zakona Vladu su kritikovale i međunarodne medijske organizacije.

Izvor: Kosovo Online/Koha