Predstavnici medija

Nacrt zakona koji je Vlada podnela Skupštini Kosova o praćenju medija, u kome se predviđa da Nezavisna komisija za medije kontroliše video-snimke i audio materijale onlajn portala, nije naišao na dobar prijem u javnosti. Mediji taj nacrt ocjenjuju kao težnju vlasti na Kosovu da uspostavi kontrolu nad njihovim izvještavanjem, prenosi Kosova press.

Iz Nezavisne komisije za medije saopštili su da će svi mediji koji proizvode video i audio-vizuelne programe, prije objavljivanja materijala, biti podvrgnuti određenim propisima.

Predsjednik Udruženja novinara Kosova Xhemajl Rexha rekao je da je vlada kroz taj nacrt zakona pokazala tendencije protiv medija na Kosovu.

Direktor onlajn medija "In Fokus" Shkeljzen Dakaj ocjenjuje da se onlajn mediji pridržavaju pravila izvještavanja i da nema potrebe za bilo kakvim zakonom koji bi ih kontrolisao.

Protivljenje je izrazio i Savjet pisanih medija Kosova (KMShK), organizacija koja razmatra sve žalbe građana i institucija u vezi sa medijima.

Iz Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, u pisanom odgovoru Kosovu pressu, saopštili su da je cilj vlade da kroz ovaj nacrt zakona obezbjedi bolju zaštitu društva od medijskih prenosa.

Izvor: Kosovo online/Kosova press