Na zidovima i objektima

Policija Kosova pokrenula je u ponedjeljak istragu zbog plakata koji su u noći između subote i nedjelje polepljeni na sjeveru Kosova, u opštinama Leposavić i Zubin Potok, na kojima je fotografija Milana Radoičića sa porukom "Vrati se na Kosovo brate – Srbi više ne mogu da pate".

Pokretanje istrage za Radio Slobodna Evropa potvrdio je zamjenik direktora policije za region sjever Veton Elshani.

Milan Radoičić je bivši potpredsjednik najveće stranke kosovskih Srba Srpske liste, koji je ostavku podneo nakon što je preuzeo odgovornost za oružani napad na policiju u Banjskoj na sjeveru Kosova 24. septembra prošle godine, kada je ubijen jedan policajac.

Policija je navela da su plakate "nepoznate osobe postavljale na zidove zgrada, prozore objekata i stubove za struju" i da se slučaj istražuje.

Ovome je prethodilo lepljenje plakata u Leposaviću, takođe sa fotografijom Radoičića sa fotomontažom krvi preko lika i porukom, "Ko je Radoičić? Lažni patriota. Osumnjičeni za brojna ubistva Srba na Kosovu. Vlasnik narko laboratorija. Kriminalac koji je zloupotrebio našu mladost zarad ličnog bogaćenja. Terorista".

Na dnu plakata piše "Recite NE terorističkoj organizaciji (Srpska lista)".

Policija Kosova je u vezi sa ovim slučajem navela da je tužilac odlučio da nema osnova za otvaranje slučaja.

Radoičić se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Država zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal, dok ga Kosovo traži i zbog zastrašivanja u sudskim procesima, a tužilaštvo Kosova dovodi u vezu sa ubistvom političara, Olivera Ivanovića.

Na Kosovu su tenzije podignute ponovo nakon odluke Centralne banke Kosova da od 1. februara jedina valuta za platni promet bude euro, što znači ukidanje srpskog dinara.

Dinari su na Kosovo do sada stizali iz Srbije putem Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Dinare su do sada koristile Banka Poštanske štedionice, NLB Komercijalna banka, te Javno preduzeće Pošta Srbije.

Ova oduka Kosova naišla je oštro protivljenje Beograda, dok je međunarodna zajednica zatražila od vlasti na Kosovu njeno odlaganje.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla potvrdio je da su 2. februara u policijskoj akciji zatvorene tri opštine u Peći, Istoku i Klini, koje su paralelno funkcionisale u srpskom sistemu i poručio da će jedina institucija Srbije na Kosovu biti njena ambasada na Kosovu.

Prije toga, kosovske vlasti zatvorile su i četiri paralelne srpske opštine, koje su ilegalno poslovale u okrugu Dragaš, na jugu Kosova.