Profesor Ustavnog prava

Za izjašnjavanje građana o smjeni gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova nije potreban Zakon o referendumu, ocjenio je za Kosovo onlajn profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu, pojašnjavajući da je zbog toga doneseno Administrativno uputstvo od strane Ministarstva lokalne samouprave, koje, kako je rekao, omogućava građanima da se kroz proceduru koju ono predviđa razriješe gradonačelnici.

"Za ovo pitanje dovoljna je ova procedura prema uputstvu, koja je zakonska. Međutim mi imamo osnov za donošenje Zakona o referendumu za sva druga pitanja o kojima eventualno treba da se izjašnjavaju građani, jer je referendum najneposredniji način i model demokratskog izjašnjavanja građana povodom svakog pitanja. Recimo, neke zemlje koje su napredne u smislu konsolidacije demokratije kao što je Švicarska, o svakom pitanju, čak i lokalnog, mesnog, karaktera, pitaju građanstvo referendumom. To mi nemamo zato što godinama nije postojala politička volja međunarodne zajednice koja je bila ovdje i koja je pomagala da se stvara administracija, ali nije bilo ni političke volje političkih stranaka, bivših i sadašnjih, da se nešto tako uradi“, rekao je Baraliu.

Ono što će usljediti na sjeveru, smatra Baraliu, je glasanje prema članu 72 Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se predviđa jedan od mogućih načina za razriješavanje predsjednka bilo koje opštine, u ovom slučaju četiri opštine na sjeveru.

„Preko zahtjeva, ne kaže se peticije ili referenduma, nego zahtjeva, uz Administarativno uputstvo. On je prosljeđen CIK-u gdje se provjerava da li su potpisi po zakonu i Administrativnom uputstvu, 20 odsto izbornog tijela i naravno da će se ići na glasanje i to glasanje treba da se upotpuni sa 50 odsto plus jedan glas“, rekao je Baraliu.

Kako kaže, u toku je proces provere potpisa u CIK-u, jer treba proveriti sve detalje potpisnika zahtjeva.

„Poslije glasanja, ide se na proces proglašavanja izbora. Zakonski rok je najmanje 30 dana, a najviše 45, i u tom roku treba da se održe ti takozvani vanredni izbori ili prevremeni izbori i onda se glasa i dobijamo ono što narod izabere“, rekao je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online