Na dva pitanja

Centralna izborna komisija odgovoriće u ponedjeljak predsjednicima Skupština opština Leposavić, Sjeverna Mitrovica i Zubin Potok, potvrdio je Valmir Elezi, portpar CIK-a, prenosi Gazeta express.

"Tokom ponedjeljka prenećemo zvanične odgovore na dva pitanja koja su CIK-u podnela tri predsjednika Skupština opština za Leposavić, Sjevernu Mitrovicu i Zubin Potok. Naravno, sadržaj odgovora ćemo objaviti", naveo je Elezi u pisanom odgovoru Kosova pressu.

Prema Administrativnom uputstvu Ministarstva, za građansku inicijativu za smjenu predsednika opštine, "inicijalna grupa, u roku od 30 dana od opremanja potrebnom dokumentacijom, mora da prikupi potreban broj potpisa".

Taj rok se može odložiti samo jednom, na zahtjev inicijatorske grupe za još 15 dana.

Prema tački 7 člana 6 Administrativnog uputstva za smjenu gradonačelnika, ako se nakon svih rokova ne može ispuniti broj potpisa od najmanje 20 odsto upisanih birača, CIK konstatuje da zahtjev nije podržan i inicijativa se smatra nevažećom.

Ali, prema tački 9 istog člana, ako se utvrdi da zahtjev podržava najmanje 20 odsto upisanih birača, organizuje se glasanje o razriješenju gradonačelnika.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express