Odložena primjena uredbe

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi potvrdio je da od četvrtka, 1. februara, počinje primjena odluke Centralne banke Kosova, koja predviđa da se gotovinska plaćanja i platni promet odvija isključivo u eurima.

On je na pres-konferenciji objasnio da ta odluka ima za cilj kontrolisanje novca u prometu na Kosovu, unapređenje borbe protiv kriminalnih aktivnosti, te zaštitu potrošača i platnog sistema Kosova.

Ova odluka Centralne banke Kosova u praksi znači zabranu upotrebe dinara, zvaničnu valutu Srbije koja se do sada koristila u svim srpskim sredinama.

Pored upotrebe za trgovinu, dinar se koristi i za isplatu plata, penzija, socijalne pomoći i drugih primanja Srbima na Kosovu iz budžeta Srbije.

Bislimi je rekao da će biti obezbeđena "tranzicija" iz dinara u euro, te da primena odluke ne znači zabranu transfera novca iz Srbije.

Istakao je i da niko, ni međunarodni partneri Kosova, ne dovode u pitanje zakonitost odluke Centralne banke Kosova.

Međunarodna zajednica je, pak, zatražila da se ova odluka odloži jer, kako je ocenila, može negativno da utiče na srpsku zajednicu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da postoji nekoliko opcija o kojima se razgovara o primeni uredbe Centralne banke Kosova.

"Što se tiče praktične primene, razmatra se više opcija koje bi s jedne strane poštovale 11. član Ustava. Ali, s druge strane, ostaviće malo vremena za informisanje građana i njihovo prebacivanje, recimo na nove i druge račune", rekla je Osmani.

Trenutno u kosovskim bankama nije moguće otvoriti dinarske račune i za sada ostaje nejasno da li Srbija može isplaćivati primanja u evrima.ž

Dinari su na Kosovu do sada stizali iz Srbije putem Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću – odakle je kompanija "Henderson" dalje razvozila novac u banke ili pošte koje rade u sistemu Srbije.

Vlasti iz Srbije i Srpska lista – najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda –odluku o ukidanju dinara su okarakterisali kao "progon Srba bez oružja".