Pritisak na CBK

Stručnjak za ustavna pitanja Mazllum Baraliu kaže da se od Kosova traži da Srbija ima udjela u odlukama Centralne banke Kosova dodajući da po pitanju uredbe CBK kojom se zabranjuje srpski dinar u platnom prometu na Kosovu, EU govori istim jezikom koji koristi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sa istom intonacijom kojom Vučić govori u Beogradu, Peter Stano to isto govori u Briselu, to govore i oni u Vašingtonu, koji zapravo nisu angažovani kao EU. Mislim da je potrebno nešto više. Oni traže da se to odloži na neodređeno vrijeme, jer su za ovih 13 godina mogli da odlažu naše dogovore u korist Srbije, da bi postali dio dijaloga, kako bi Srbija imala riječ o tome kakvu odluku može i treba da bude donjeta od strane Centralne banke Kosova, odnosno u njenim apsolutno unutrašnjim poslovima, što je garantovano Ustavom i zakonima Kosova te nezavisne institucije", rekao je.

Baraliu je rekao da pritisak na CBK da odloži tu uredbu predstavlja direktnu intervenciju.

"Gdje je princip vladavine prava koji je osnovni? To je suprotno ne samo Ustavu, već i zakonu jer je direktno mješanje. To bi bilo direktno mješanje i zakon krši bilo ko, pa i Vlada, ako se miješa, pritiska i primorava jer postoje i drugi potpuno nezavisni organi sa kojima se odlučuje u skladu sa Ustavom i zakonom. Ako su podvrgnuti političkom pritisku, onda to nikako ne treba prihvatiti", rekao je.

Baraliu je dodao da Vlada ne treba da razgovara sa Srbijom o unutrašnjim pitanjima Kosova.

"Sa Srbijom kao neravnopravnom stranom nema dijaloga. Ili da tamo razgovaramo kao ravnopravna strana ili da napustimo ovaj posao jer dijalog nije od vitalnog značaja za Kosovo, vitalna su unutrašnja pitanja zemlje", naglasio je Baraliu.

Navodi i da je Srbija najmilitarizovanija zemlja u regionu. Prema njegovim riječima, dok Kosovo više od decenije traži da stvori vojsku, "sjeverni sused" je neproporcionalno naoružan.

Baraliu je rekao da je NATO svjestan toga jer, kako kaže, ima bazu u Srbiji.

"Srbija je najmilitarizovanija zemlja na Balkanu i čak i u prisustvu NATO-a, koji ima bazu u Srbiji, nesrazmerno je naoružana, dok je Kosovu potrebno 10 godina da postane vojska", rekao je.