Najbolje rješenje

Poslanik Demokratske partije Kosova i bivši direktor Policije Kosova Rashit Qalaj istakao je da je njegova stranka protiv da albanski gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru Kosova budu smjenjeni peticijom građana i ukazao da je najbolje rješenje da gradonačelnici podnesu ostavke u koordinaciji sa vladom, a ne da o njihovom razriješenju odlučuje srpska zajednica koja, kako kaže, nije ni učestvovala na izborima, prenosi Ekonomija onlajn.

Ocjenjuje da je prikupljanje potpisa za smjenu gradonačelnika greška i da ne bi trebalo da se uzme u obzir.

"Prije svega želim da dam komentar o pitanju prikupljanja potpisa, znate da su PDK i čelnici PDK protiv ove peticije. Oni su u kontinuitetu pozivali da gradonačelnici u sjevernim opštinama organizovano u koordinaciji sa vladom podnesu ostavke i da ih ne smjenjuje zajednica koja uopšte nije izašla na izbore. Tako da mislim da je pitanje prikupljanja potpisa greška", rekao je Qalaj.

Bivši direktor Policije Kosova upozorava da bi tokom izbornog procesa, koji će se održati nakon razriješenja gradonačelnika, moglo doći do tenzija.

"To uglavnom zavisi od sklonosti Srbije, koja je stalna tendencija podizanja tenzija na sjeveru", ocjenio je on.

Qalaj je naglasio da površno gledano bezbjednosna situacija na sjeveru izgleda mirna samo, ali je u suštini veoma napeta te se mogu očekivati slični incidenti kao prošle godine nakon lokalnih izbora.

"Bezbjednosna situacija koja djeluje mirno je veoma napeta zbog djelovanja države Srbije i predsjednika Vučića u odnosu na Kosovo, posebno kada je riječ o četiri sjeverne opštine. Tako da mislim da je situacija tamo veoma napeta i da može biti sličnih incidenata kao prošle goodine", zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online