Premijer

Premijer Albin Kurti, govoreći o dijalogu sa Beogradom, rekao je za holandski list "Trouv" da misli da se treba držati modela dvije Nemačke iz 1972. godine - živi i pusti drugog da živi, uz de facto međusobno priznanje.

Kurti je rekao da iako Srbi "čine samo četiri odsto stanovništva Kosova", da je srpski jezik službeni na cijelom Kosovu i na svim nivoima vlasti. Dodao je da Srbi imaju deset rezervisanih mjesta u parlamentu, ali da ne koriste mogućnosti koje imaju.

"Oni žele Zajednicu opština sa izvršnom vlašću. Žele i da ta Zajednica ima predsjednika. Želim da pomognem opštinama, ali ne formiranjem nove Republike Srpske", naveo je Kurti.

Istakao je da je on premijer Kosova koji je pričao srpski "više od svih njegovih prethodnika zajedno".

"Opštine sa srpskom većinom dobijaju 62 odsto više budžeta po stanovniku od ostalih. Ne znam šta drugo da radim. Nema premijera koji razgovara i konsultuje se sa Srbima kao ja. Ali velika većina ovih sastanaka se odvija u tajnosti, na njihov zahtjev, jer bi ih u suprotnom Beograd odmah napao. Žao mi je i izvinjavam se što još uvijek nisam u stanju da zaštitim sve kosovske Srbe od uznemiravanja iz Beograda", rekao je Kurti.

Upitan da li bi Srbija ušla u rat zbog "okupacije Kosova", on je izjavio da bi se to sigurno desilo da nema Nato snaga na Kosovu.

"Njegujući svoje jake veze sa Rusijom, Srbija vjeruje da može da se izvuče ranjavanjem vojnika Kfora i kosovske policije. Kao i Rusija, i Srbija mrzi Nato. U očima Kremlja Kosovo nije ništa drugo do Nato projekat, a ja ga vidim kao uspeh narodne borbe za slobodu. Kremlj ne vidi ljude, on vidi samo lidere i teritoriju. Da Nato nije tu, siguran sam da bi Srbija ponovo pokušala da izvrši invaziju. Vojna policija Srbije ima 48 vojnih baza oko granice sa Kosovom, od kojih 28 uključuje i vojnike. Odatle ponekad uđu na neko vreme u našu zemlju", rekao je Kurti.

Govoreći o očekivanjuma za budućnost, Kuri je ocenio da u regionu više "ne postoji ona vrsta nacionalizma među ljudima koja pokreće ratnu mašinu diktatora".

Beogradu je, naveo je, potreban hrabar demokratski lider koji se distancira od Miloševića i Putina.

"Do tada, bojim se da normalizacije ne može biti", naglasio je on.