EU ponovila

Evropska unija je ponovila da još nisu stvoreni uslovi za ukidanje mjera protiv Kosova, za koje je Brisel odlučio u junu prošle godine.

U debati održanoj u Odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta, Marko Makovec, direktor za Balkan u Službi spoljnih poslova, saopštio je da se situacija na sjeveru Kosova ne popravlja i da se tenzije, prema njegovim riječima, i dalje gomilaju.

„Evropska unija je spremna da postepeno popušta mjere, ali sve zemlje članice moraju biti veoma ubeđene. Ako pratite uslove i šta se dešava na sjeveru Kosova, bezbjednosna situacija se nije značajno popravila“, rekao je Makovec.

On je ocjenio da je protekla godina imala mešana dešavanja u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, pominjući eskalaciju nasilja u maju na sjeveru i napad na Banjsku 24. septembra.

„Normalizacija odnosa sa Kosovom kroz brzo sprovođenje svih obaveza u dijalogu koje je omogućila EU, uključujući sporazum o putu normalizacije i implementaciju aneksa, ostaje jasna. To dolazi sa odgovornošću za regionalnu stabilnost, pri čemu odgovornost za napade koji su se desili 24. septembra ostaje izuzetno važna“, poručio je direktor za zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je Srbiju opisao kao važnu zemlju u regionu, kako po stabilnosti, tako i po nestabilnosti. Makovec je ponovio neophodnost prilagođavanja ove zemlje spoljnoj politici EU u vezi sa sankcijama Rusiji i potvrdio da upravo ovo pitanje ima posljedice na proces integracije Srbije u EU. Takođe je naglasio da Srbija nastavlja blisku saradnju sa Rusijom, održavajući redovne sastanke sa zvaničnicima Moskve.