Uskoro još vojne opreme

Politički analitičar Alon Ben-Meir smatra da je odobrenje zahtjeva Kosova za kupovinu raketa "Javelin" od Sjedinjenih Američkih Država poruka ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da su SAD u potpunosti posvećene poboljšanju bezbjednosti evropskih partnera, prenosi Albanian post.

Američki analitičar je ocjenio da prodaja sofisticiranog protivoklopnog sistema "Javelin" u pravcu jačanja odbrambenih kapaciteta Kosova neće biti posljednja pošiljka opreme, jer će mnogo više opreme uskoro biti poslato na Kosovo.

"Uslijediće dalje snabdjevanje vojnom opremom pošto Kosovske bezbjednosne snage (KBS) imaju za cilj da pređu u profesionalne vojne snage do 2028. kako bi ispunile standarde Natoa", napisao je Ben-Meir.

Vrijednost američkog "Javelina" koji Kosovo želi da kupi, prema Agenciji za bezbjednosnu i odbrambenu saradnju (DSCA), procjenjuje se na 75 miliona dolara, dok paket uključuje ukupno 246 projektila i 24 jedinice za njihovo lansiranje – a mjera koja ima za cilj povećanje odbrambenih sposobnosti Kosova, u skladu sa ciljevima nacionalne bezbjednosti SAD.

"Odluka SAD da prodaju 240 prenosivih raketnih sistema "Javelin" koji mogu da unište tenkove i druga oklopna vozila je doneta da bi se poslala poruka ruskom predsjedniku da su SAD u potpunosti angažovane i posvećene poboljšanju bezbjednosti evropskih partnera – što je ključno za političku i ekonomska stabilnost u Evropi", dodao je on.

Međutim, ishitrena upozorenja premijera Albina Kurtija da Srbija želi oružani sukob na Kosovu, po mišljenju poznatog američkog analitičara, samo izazivaju nepotrebnu napetost i stres. On je izrazio sumnju da premijer Kurti namjerno govori o ratu da bi ojačao svoju političku poziciju pred nacionalne izbore na Kosovu.

"Iako je premijer Kurti dužan da garantuje nacionalnu bezbjednost Kosova, on to mora da vidi u kontekstu sveukupne posvećenosti Natoa stabilnosti Zapadnog Balkana. SAD će odmah djelovati kako bi sprečile bilo kakvu pogrešnu procjenu potencijalnog neprijatelja, posebno od strane Rusije", dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post